Κατακόρυφη αύξηση πρόωρων αφυπηρετήσεων

Κατακόρυφη αύξηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων από 344 το 2011 σε 734 το 2012, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβούν και τις 1000 το 2013, καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το έτος 2012, που παρέδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΕΔΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη,.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Παύλος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι κατά το 2012 η ΕΔΥ διεκπεραίωσε ουσιαστική δουλειά παρά το γεγονός της θέσπισης της νομοθεσίας για παγοποίηση της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι κατά το 2012 υπήρξε πλήρωση 23 θέσεων πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίες είχαν προκηρυχτεί πριν από την παγοποίηση διορισμών.

Ανέφερε παράλληλα πως κατά το 2012 υπήρξαν 1162 προαγωγές αλλά και κατακόρυφη αύξηση κατά 75% των πρόωρων αφυπηρετήσεων, οι οποίες από οι οποίες από 344 που ήταν το 2011 ανήλθαν σε 734 το 2012, ενώ για ενδέχεται να υπερβούν και τις 1000 με δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 730.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ υπέδειξε ότι το πρόβλημα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις είναι ότι «δεν φεύγουν υπάλληλοι που περισσεύουν από εκεί που μπορούν να φύγουν», αλλά «ικανά καταξιωμένα στελέχη που έχουν ακόμα 2, 3, 4,5 χρόνια για να αφυπηρετήσουν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα Τμήματα τους και προβλήματα στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ακολούθως ότι ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχολήθηκε η ΕΔΥ αφορά τις πειθαρχικές υποθέσεις οι οποίες, όπως εξήγησε, αυξάνονται συνέχεια, και οι οποίες ανήλθαν στις 14 το 2012. Όπως εξήγησε, αυτός ο τομέας έχει σημαντικό όγκο εργασίας δεδομένου του ότι γίνεται πολλή δουλειά για την κάθε πειθαρχική υπόθεση.
«Το 2013 είχαμε πειθαρχική με 16 μάρτυρες και αρκετοί από το εξωτερικό», ανέφερε.

Εξήγησε ακόμη πως σε σχέση με το θέμα μεταθέσεων, τομέας στον οποίο δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα προηγουμένως, «τώρα επειδή φεύγουν πρόωρα οι υπάλληλοι, τα διάφορα τμήματα υποχρεούνται να μεταθέσουν κάποιους από μια επαρχία σε άλλη για να πληρώσουν τα κενά».

«Έχουν δικαίωμα οι υπάλληλοι να φέρουν ένσταση και εμείς εξετάζουμε τις ενστάσεις», είπε.

Σημείωσε ακόμη σε ό,τι αφορά τις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, πως υπήρξε μια μικρή αύξηση, από 11 το 2011 σε 12 το 2012. «Πρέπει να πω ότι οι ακυρωτικές αποφάσεις που είχαμε, όχι μόνο για υποθέσεις του 2012 αλλά και προηγούμενων χρόνων, ήταν 75 εκ των οποίων το 40% οφειλόταν στην πάσχουσα σύσταση του Διευθυντή του Τμήματος», δήλωσε, αναφέροντας ότι «η ΕΔΥ κάνει επανεξέταση και κατά κύριο λόγο συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου, νοουμένου ότι ο λόγος της ακύρωσης της πρόσληψης οφείλεται σε ουσιαστικούς λόγους».

Ανέφερε παράλληλα ότι το προσωπικό της ΕΔΥ έχει μειωθεί κατά 8 άτομα το 2012, εντούτοις η παραγωγικότητα, λόγω και του εκσυγχρονισμού των μέσων που έχει γίνει στην ΕΔΥ είναι πολύ καλή σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού. Δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχουν άριστες σχέσεις των Μελών της Επιτροπής με το προσωπικό και το Γραμματέα της ΕΔΥ αλλά και αρμονικότατη συνεργασία μεταξύ των Μελών της ΕΔΥ.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά το 2012 ήταν ομόφωνες», ανέφερε.

Υπέδειξε όμως πως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα όσες αφυπηρετήσεις ήρθαν ενώπιον της ΕΔΥ για καμία δεν υπήρξε ένσταση από τον οικείο Διευθυντή, «Άρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εγκρίνουμε την αφυπηρέτηση», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι περισσότερες εκδικάστηκαν, «μένουν 2-3 υποθέσεις για το 2012».

Επεσήμανε ότι κατά το 2012 η ΕΔΥ έχει ξεκαθαρίσει όλες τις καθυστερημένες υποθέσεις, εξηγώντας ότι λόγω του ότι υπήρξε παγοποίηση στις προσλήψεις η ΕΔΥ μπόρεσε να ασχοληθεί με όλα τα άλλα θέματα και να ξεκαθαρίσει σχεδόν όλες τις παλιές υποθέσεις που χρόνιζαν ενώπιον της.

Σε ερώτηση, τέλος, αναφορικά με το αντικείμενο της πλειοψηφίας των πειθαρχικών υποθέσεων, είπε ότι οι περισσότερες πειθαρχικές υποθέσεις αφορούν παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ υπάρχουν επίσης και θέματα συμπεριφοράς, καταχρήσεων και δόλου.