Καταθέτες Λαικής: Πρόταση ψηφίσματος αποκατάστασης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, συζήτησε σήμερα πρόταση ψηφίσματος για το θέμα της ανάγκης ολικής αποκατάστασης των κατασχεθεισών αποταμιεύσεων των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος, την οποία κατέθεσαν από κοινού το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και το ΚΣ ΕΔΕΚ, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση ως οι δοθείσες υποσχέσεις της, στην κατάρτιση και υλοποίηση σχεδίου το οποίο να διασφαλίζει την πλήρη αποκατάσταση των επηρεασθέντων καταθετών βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα τους κατάσταση.

Σε δηλώσεις, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ψήφισμα θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα τοποθετηθούν τα κόμματα.

Θετικά τα κόμματα στην έγκριση του ψηφίσματος για τους καταθέτες της Λαϊκής που κατέθεσαν οι Οικολόγοι

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών βλέπει θετικά την ψήφιση του σχεδίου.

“Πρόκειται για ένα ψήφισμα έκκληση προς την κυβέρνηση που δεν έχει καμία πραγματική αξία για τους καταθέτες, αλλά καλεί την Κυβέρνηση να βρει τρόπους δίκαιους και πρακτικούς που να ξεκινούν από σήμερα για να έχουν μία μορφή αποζημίωσης οι καταθέτες που είδαν μέσα σε μια νύκτα το τίμιο κόπο τους να εξανεμίζεται”, πρόσθεσε.

Μία κατηγορία από αυτούς τους καταθέτες, κατά κύριο λόγο ξένοι καταθέτες, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης έχουν πάρει ήδη αντίτιμο και αυτό είναι η απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας.

Αναφέροντας ότι “δεν μπορούμε να δώσουμε υπηκοότητα στους Κύπριους”, ο κ. Περδίκης είπε ότι “μπορεί η Κυβέρνηση αν θέλει να δώσει άλλου είδους διευκολύνσεις και παροχές στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας ώστε σταδιακά και όσον προχωράει η λεγομένη επανεκκίνηση της οικονομίας να έχουν την ανάλογη αποζημίωση”.