Επ. Οικονομικών: Αναστολή απαγόρευσης πώλησης δανείων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα καταθέσει την ερχόεμνη Πέμπτη εισήγηση προς την Ολομέλεια της Βουλής για συνέχιση της αναστολής εφαρμογής του άρθρου 16Α του βασικού νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα πώλησης, εκχώρησης και διάθεσης δανειακού χαρτοφυλακίου και/ή δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης, μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Η Βουλή είχε ψηφίσει αναστολή μέχρι την 15η Μαΐου 2015 της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 16Α του βασικού νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ώστε να παρασχεθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στο Υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα να μελετηθεί και ακολούθως να υποβληθεί στη Βουλή νέα πρόταση η οποία να ρυθμίζει την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ΑΠΙ που λειτουργούν στη Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “η Επιτροπή έχει αποφασίσει σήμερα την αναστολή της εφαρμογής της διάταξης που ρυθμίζει την απαγόρευση της πώλησης δανείων μέχρι και τις 26 Ιουνίου έτσι ώστε να έρθει η κυβερνητική πρόταση πριν αποφασίσει η Βουλή πως θα προχωρήσει σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα”, προσθέτοντας ότι “η πρόταση νόμου για την αναστολή θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια”.

Ο εκπρόσωπος της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει την πώληση δανείων, προσθέτοντας η ΚΤ τράπεζα είχε ζητήσει την αναστολή του άρθρου γιατί βρίσκεται στην ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την πώληση δανείων από τράπεζες σε τρίτους.

Ανέφερε ότι η ΚΤ βρίσκεται στη διαβούλευση με την Τρόικα στην οποία έχει αποσταλεί νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι όταν ληφθούν τα σχόλια της Τρόικας θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και θα ακολουθήσει η κατάθεση του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Ανέφερε ότι ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών όπως συνεχιστεί η αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 16Α μέχρι τέλος Ιουνίου και η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Προσπάθεια, συνέχισε, είναι να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες στο θέμα της πώλησης δανείων ώστε να ικανοποιούν τους φόβους και τις επιφυλάξεις που δικαιολογημένα έχουν εκφραστεί από μέλη της Βουλής.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι αυτό προνοεί την υποχρέωση αδειοδότησης από την ΚΤ οργανισμών οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια, οικιστικά ή άλλα δάνεια, ώστε να διασφαλίζεται πως υπάρχει σωστός έλεγχος στην ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών και στην καταλληλότητα και ικανότητα των διευθυντών που θα διευθύνουν τις εταιρείες αυτές και παράλληλα θα υπόκειται στον εποπτικό έλεγχο της ΚΤ σε μια προσπάθεια ο δανειολήπτης να μην νιώσει διαφορά είτε χρωστά στην τράπεζα είτε στους οργανισμούς αυτούς.

Επίσης, “θα υπάρχει και πρόνοια που να καλύπτει κάτω από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και αγοραστές που θα αγοράζουν από τις εταιρείες αυτές”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε τουρκικές εταιρείες, ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι “προσπάθεια είναι να συμπεριληφθούν μέσα στις οδηγίες που θα εκδώσει η ΚΤ πρόνοιες που θα σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον”, έτσι ώστε η ΚΤ να μην αδειοδοτεί κάποιαν εταιρεία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε ότι οι Οικολόγοι διαφωνούν με την άρση της παγοποίησης και πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση με την Τρόικα και φαίνεται να είναι σε τελικό στάδιο.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι η Βουλή δεν πρέπει να αφήσει το κενό να υπάρχει μέχρις ότου έρθει και ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί μέχρι τότε η πακετοποίηση με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέπεται και πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πακετοποίησης και δεν απαγορεύεται από το παρόν νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, όπως είπε ο κ. Περδίκης, δεν θα προωθήσει την πρόταση νόμου του που βάση της οποίας απαγορεύεται η πακετοποίηση και θα προωθηθεί πρόταση νόμου της πλειοψηφίας των κομμάτων, πλην των Οικολόγων, για παράταση της άρσης της απαγόρευσης.

“Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται αυτή η δυνατότητα στις τράπεζες ιδιαίτερα να μαζικοποιούν και να πωλούν δάνεια που να έχουν να κάνουν με τα σπίτια του απλού κόσμου”, πρόσθεσε.

Συζητούμε, συνέχισε, τη γενική ιδέα γιατί εμπίπτει και σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά πρέπει να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα που να έχει να κάνει με την εξασφάλιση της απαγόρευσης της μαζικοποίησης και πώλησης των οικιστικών δανείων.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι, που τους αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση που έχουν να κάνουν με τη πιθανότητα μεγάλες εκτάσεις περιουσίας να περάσουν σε ξένα χέρια και ιδιαίτερα σε χέρια που μπορεί να παίξουν πολιτικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος πχ τουρκικά συμφέροντα.