Καταγγελίες για Κύπριους μεσάζοντες πίσω από το διατροφικό σκάνδαλο

Πέντε εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο των υγειονομικών αρχών ως ύποπτες για ανάμιξη βοδινού κρέατος με αλόγου και γαϊδουριού. Οι αρχές, πάντως,  έλαβαν διαβεβαιώσεις για τρεις από αυτές, από την Ιρλανδία και την Αγγλία, πως τα προϊόντα τους δεν περιέχουν κρέας αλόγου ή γαϊδάρου και εγκρίθηκε η επιστροφή των προϊόντων τους στα ράφια.

Την ίδια ώρα, ερευνώνται και καταγγελίες των Ρουμανικών αρχών ότι Κύπριοι μεσάζοντες βρίσκονται πίσω από το διατροφικό σκάνδαλο μεγατόνων που αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον συγκεκριμένη εταιρεία έχει προβεί στη λανθασμένη σήμανση των κρεάτων, ή αν το έχει πράξει κάποια άλλη εταιρεία στη διατροφική αλυσίδα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στις  Βρυξέλλες για  να συζητήσουν την λήψη πιο αυστηρών μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας. Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που προεδρεύει της ΕΕ και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος, ενώ το σκάνδαλο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου σύνοδος των υπουργών γεωργίας