Κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Στέφανα κατέθεσε στα  Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία σύσσωμου του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.

Εξερχόμενος από το χώρο όπου βρίσκονται θαμμένοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψη του στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι το ελάχιστο καθήκον αλλά και η ελάχιστη απόδοση τιμής «σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι και να βιώνουμε σε ένα καθεστώς κυρίαρχου κράτους την κολοβωμένη σήμερα ελευθερία μας».

Ευχήθηκε παράλληλα «να μην επαναληφθούν είτε σφάλματα, είτε να χρειαστεί να υπάρξει ανάγκη για άλλες θυσίες».

«Είμαι εδώ για να τιμήσω τους πρωτοπόρους του μεγάλους έπους του ’55-‘59» πρόσθεσε.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την ιστορία του χώρου και τις μάχες που δόθηκαν στην γύρω περιοχή κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο ήταν η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς τους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

«Αιωνία ας είναι η μνήμη τους», πρόσθεσε, και ευχήθηκε οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση να αποδώσουν «έτσι ώστε μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και όχι πια την όποια αιματοχυσία από άλλους ήρωες, να επιτύχουμε μια λύση που να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα δημιουργώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών».