Δεκάδες νεκροί σε σφοδρές μάχες στη Ράκα της Συρίας

Σήμερα δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στη Ράκα, περιοχή στρατηγικής σημασίας κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ έφτασε στο Ιράν μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία — δύο χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ενώ επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον γραμματέα του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλιλί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο Μουάλεμ καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να προσφέρουν ‘μη-φονική’ βοήθεια στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Δεν καταλαβαίνω πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε οργανώσεις οι οποίες σκοτώνουν το Συριακό λαό», είπε ο Μουάλεμ. «Αυτό δεν είναι παρά μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. . . όποιος επιδιώκει μια πολιτική λύση δεν τιμωρεί έτσι το συριακό λαό».

Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος από την έναρξη της σύγκρουσης, την 15η Μαρτίου, όταν είχε ξεσπάσει λαϊκή εξέγερση, κι ελλείψει οποιασδήποτε διεθνούς πρωτοβουλίας για να τερματιστεί η σύρραξη, οι πρωταγωνιστές μοιάζουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, πολλές μονάδες των ανταρτών ενεπλάκησαν σε μάχες με τακτικές δυνάμεις στη Ράκα, 550 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, όπου υψώνονταν στήλες καπνού. Στις μάχες βρήκαν το θάνατο «δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν πιο ακριβή απολογισμό. Η Ράκα, πάνω στον Ευφράτη ποταμό, αποτελεί στόχο μιας επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων που επιδιώκουν να απωθήσουν τους αντάρτες οι οποίοι προελαύνουν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και ακτιβιστές, ελικόπτερα του στρατού έχουν εμπλακεί εναντίον των ανταρτών. Η Ράκα έχει κανονικά πληθυσμό 240.000 κατοίκων, αλλά περίπου 800.000 εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας έχουν καταφύγει εκεί, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Στα άλλα μέτωπα, άρματα μάχης βομβάρδισαν θύλακες των ανταρτών στη Χάμα, ενώ μάχες σημειώνονταν κοντά στην Δαμασκό για τον έλεγχο της περιοχής Νταράγια, μιας εξέχουσας των αντικαθεστωτικών μαχητών, καθώς και στην αστυνομική ακαδημία στο Χαλέπι.

Σε μάχες χθες Παρασκευή σκοτώθηκαν ακόμα 142 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στη σύρραξη ως σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 70.000 άνθρωποι, ενώ 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η χώρα έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.