Κασουλίδης: Καμία σχέση με το ταμείο υδρογονανθράκων η αναφορά των 5/6 του προυπολογισμού στους τ/κ

Στον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης και όχι στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες διευκρίνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ότι αναφερόταν σε προηγούμενες του δηλώσεις, αναφορικά με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά του Κύκκου, ο κ. Υπουργός κληθείς να διευκρινίσει προηγούμενες δηλώσεις του, είπε ότι «αναφερόμουν, και είναι ξεκάθαρο το τι έλεγα, στον αναπτυξιακό, ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος για τα πρώτα χρόνια», μέχρις ότου να φτάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με αυτό στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, «θα είναι 5/6 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και 1/6 για την ελληνοκυπριακή.

Αυτό αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης ο οποίος θα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς των πολιτειών. Δεν έχει να κάνει τίποτα, δεν έχει καμιά σχέση με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πάνε σε ειδικό ταμείο ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφιερωθεί στις επόμενες γενιές των Κυπρίων».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπου για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός είπε ότι με δήλωση του ο Εκπρόσωπος της Γραμματέας του ΟΗΕ «κατέστησε σαφές ότι τα ΗΕ υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης μόνον με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς, όπως γράφει το δημοσίευμα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι».

Ερωτηθείς αν το υπόμνημα που παραθέτουμε είναι αρκετό να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η κίνηση αυτή δεν είναι κίνηση καλής θέλησης, ο κ. Κασουλίδης είπε «νομίζω ναι», προσθέτοντας ότι η θέση μας είναι βασισμένη «σε σωρεία ψηφισμάτων, ετησίων εκθέσεων του ΓΓ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλών άλλων αποφάσεων και πιθανόν να υπάρχει δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας μακριά στο παρελθόν με αφορμή επέκταση της κατοχής στην περιφραγμένη πόλη».

Ερωτηθείς αν θα επανέλθει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα των Βαρωσίων και παράλληλα να επιτραπεί το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «μελετούμε την επανέναρξη της συζήτησης για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση ΗΕ».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει συνολικό πακέτο δράσεων από τα κατεχόμενα σε συνεννόηση με την Τουρκία και αν αυτό αποτελεί το σχέδιο β’ της Τουρκίας, ο κ. Υπουργός είπε «δεν γνωρίζω, πιστεύω ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν». Πρόσθεσε ότι «αυτό που περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο β’ είναι εγκατάλειψη της βάσης όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των ΗΕ, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία. Υποπτεύομαι ότι το σχέδιο γ’ είναι η προσάρτηση των κατεχομένων».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι «μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε. Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσιγκτον», κατέληξε.