Κασουλίδης: Δεν προκλήθηκε κανένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν έχει προκληθεί κανένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας λόγω της ρηματικής διακοίνωσης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς το Κυπριακό με αφορμή τις δηλώσεις της Ελένης Θεοχάρους.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η ρηματική διακοίνωση δεν είναι κάτι το κακό, ούτε πρόκειται για διάβημα, «ήταν προηγουμένως ο παραδοσιακός τρόπος που επικοινωνούσαν οι διπλωματίες των χωρών». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι άριστες.

Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Προέδρου στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Catherine Ashton, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Κύπρος δεν θα συγκατανεύσει σε σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης εάν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή η αντιφώνηση της Τουρκίας».

«Το υποψήφιο κράτος μέλος οφείλει να καταθέτει εκ των προτέρων τις θέσεις του για να είναι γνωστές στα κράτη μέλη της ΕΕ για να δίνεται η κατάλληλη απάντηση εκ μέρους των 28 μελών της ΕΕ».

Όπως είπε, η Τουρκία δεν είχε καταθέσει από προηγουμένως το έγγραφο των 106 σελίδων που κατέθεσε στο τέλος του Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής προεδρίας στο οποίο γινόταν λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι « είναι πράγματα ιδιαίτερα ανησυχητικά, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «είναι να εξαρτήσει πλήρως τα κατεχόμενα από την ίδια».
Είπε, επίσης, ότι για το χειρισμό του θέματος κατέθεσε μια απόρρητη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και ορίστηκε υπουργική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών «που σκοπό θα έχει να μελετήσει όλες τις επιπτώσεις».
Ανέφερε ακόμη ότι « έχει ζητηθεί συγκεκριμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να δούμε επιστημονικά το όλο φάσμα των επιπτώσεων» αυτής την εξέλιξη.
Σχολιάζοντας τη τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ, είπε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μεγάλη σημασία της τελευταίας απόφασης του ΕΔΑΔ. Ήταν μια αναπάντεχα θετική απόφαση διότι στην ουσία καταρρίπτει τα παραλειπόμενα της απόφασης Δημόπουλου».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ έχει ζητήσει διευκολύνσεις από την Κύπρο στα ραντάρ του Τροόδους, ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να πει ότι ότι για το Τρόοδος υπάρχει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που στόχο έχει την επόπτευση, όσον μας αφορά, της ΑΟΖ μας.
είπε ότι «υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να παρακολουθούμε πλήρως της ΑΟΖ μας με τα δικά μας μέσα.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την πλήρωση δύο θέσεων μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). «Εμείς θα πολεμήσουμε αυτή την υποψηφιότητα. Η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν κατέχει τη μισή Κύπρο».