Κασουλίδης:Άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου

Μετά από 10 χρόνια έφευγε περήφανος από το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που είχε διαδραματίσει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τώρα επέστρεψε στα παλιά του λημέρια ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Αναλαμβάνω είπε το υπουργείο κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε ο τόπος εδώ και πολλά χρόνια, για να αγωνιστώ  «για την καλύτερη εικόνα της Κύπρου, για αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί μέσα σε λίγους μήνες, και όχι εξ υπαιτιότητας του υπουργείου εδώ, αλλά δυστυχώς, υπέστη μια τεράστια άδικη δυσφήμιση. Η εκκρεμότητα με την ταμειακή σύμβαση πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά θα δίνει τροφή για νέα κακά δημοσιεύματα και θα συνεχίσει να αντανακλά αρνητικά στην επιδείνωση της οικονομίας μας».

Έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου μέσα από την Ευρώπη , τόνισε ότι η αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στέλνει το μήνυμα ότι η Κύπρος παύει να είναι διαφορετική από τους άλλους 26 εταίρους μας. Και, πρόσθεσε, ότι σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική συνεργασία της ενέργειας, των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι εδώ, σε αυτήν την περιοχή, είναι η Κύπρος, «είμαστε εμείς για να προσφέρουμε την ειδική, προστιθέμενη αξία στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

Η απερχόμενη υπουργός Ερατώ Μαρκουλλή, καλωσόρισε τον νέο υπουργό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί των ημερών του το υπουργείο θα προχωρήσει αυτό ακόμη πιο μπροστά, θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά και θα πετύχει ακόμη περισσότερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει ούτε μια γυναίκα ΥΠΕΞ… «Ήμουν η τελευταία και αυτή τη στιγμή τα 27 κράτη μέλη δεν έχουν μια ΥΠΕΞ. Αλλά αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον».