Καρογιάν: Ώρα για εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη και κοινωνική συναίνεση

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

« Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την αυξανόμενη και εντεινόμενη ανησυχία της κοινωνίας για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα αναφορικά με την σοβαρή οικονομική κρίση. Κυρίως λόγω της απουσίας ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Παράλληλα δεν πρέπει εμείς οι πολιτικοί να αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους η κοινωνία απαξιώνει το Πολιτικό Σύστημα.

Από την εποχή που άρχισαν να γίνονται αντιληπτά τα προμηνύματα της οικονομικής κρίσης θεώρησα ως τη μόνη σωτήρια οδό την οδό της Εθνικής συνεννόησης, της πολιτικής συναντίληψης και της κοινωνικής συναίνεσης.

Δυστυχώς αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και αλλιώς συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Έχω την πεποίθηση ότι είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης. Η ώρα της εθνικής συνεννόησης, της πολιτικής συναντίληψης και της εθνικής συναίνεσης. Είναι η ώρα της συλλογικής, κοινής δράσης.

Δυστυχώς κάποιες πρόσφατες ενέργειες έχουν υποδαυλίσει πρόσθετες πολιτικές αντιπαραθέσεις, που αν δεν υπερπηδηθούν δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες που να ομαλοποιούν την κατάσταση και να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για καλύτερες μέρες.

Η κυβέρνηση οφείλει πρώτη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως , για παράδειγμα, να θέσει αμέσως τέρμα στα σενάρια για νέο πετσόκομμα του εφάπαξ των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Προτρέπω, καλώ την κυβέρνηση να κινηθεί αμέσως αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες είναι και αχρείαστες και επικίνδυνες. Παράλληλα αναμένουμε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει πλέον το δρόμο της έγκαιρης συνεννόησης και του διαλόγου τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους κοινωνικούς φορείς.

Διότι για να πετύχουμε να φτάσουμε επιτέλους στην εθνική συνεννόηση, την πολιτική συναντίληψη και την κοινωνική συναίνεση προαπαιτούμενο εκ των ων ουκ άνευ είναι η ύπαρξη υψηλού αισθήματος ευθύνης και καθήκοντος από όλες τις συνιστώσες, τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και της κοινωνίας. Και πρέπει να σπεύσουμε έγκαιρα. Προτού είναι αργά».