Καρογιάν – Υπ. Οικονομικών θέτουν επί τάπητος το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. θα έχει την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, κατά την οποία θα γίνει μία από κοινού αξιολόγηση του επικαιροποιημένου μνημονίου που ετοιμάστηκε κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο.

Το ΔΗ.ΚΟ. θα καταθέσει απόψεις και προτάσεις στη βάση των αρχών και των κατευθυντήριων γραμμών της πολιτικο-ιδεολογικής διακήρυξης που έχει εγκρίνει το πρόσφατο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος.

Το ΔΗ.ΚΟ. επιθυμεί η συζήτηση να επικεντρωθεί σε εκείνα τα θέματα που η διαχείριση τους θα ανταποκρίνεται στη βασική αρχή του Κόμματος, ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, κατά τρόπο που θα στηρίζεται και θα διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή.

Τέτοια θέματα, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει το ΔΗ.ΚΟ. είναι:

1. η δραστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων

2. η δικαιότερη αναδιάρθρωση των δανείων των νοικοκυριών που αφορούν ιδιαίτερα την 1η κατοικία και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης, κυρίως των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν ήδη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Το ΔΗ.ΚΟ. θα επαναφέρει, επίσης, και τις προτάσεις του για το θέμα των ημικρατικών οργανισμών, την κρατική περιουσία, καθώς και το αίτημα για πάταξη της διαφθοράς, κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, την πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.
Το κακόγουστο παιγνίδι πρέπει επιτέλους να τερματιστεί

Δεν προκαλούν καμία έκπληξη οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του κατοχικού ηγέτη που αποσκοπούν για ακόμα μια φορά στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάλογη αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη και εντύπωση είναι η σιωπή και η απάθεια που επιδεικνύει η ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, που ως θεματοφύλακες των αρχών και των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού οφείλουν να αντιδρούν σε τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις.

Έχουμε την απορία για το πώς και αν θα αντιδράσουν τα Ηνωμένα Έθνη στις απειλές και τους εκβιασμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού και του κατοχικού ηγέτη. Και διερωτώμαστε:

Γιατί δεν μιλά τώρα ο κατά τα άλλα λαλίστατος Αλεξάντερ Ντάουνερ;

Πότε επιτέλους θα μιλήσει ως θεματοφύλακας των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ζητώντας από την κατοχική δύναμη να τα σεβαστεί;

Θα υπηρετήσει τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προσφορά καλών υπηρεσιών για λύση του Κυπριακού ή με την σιωπή του θα χάσει και το τελευταίο φύλο συκής ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού που τάχθηκε να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο;

Με τις δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν έθεσε απλά δυναμίτιδα στα θεμέλια της διαδικασίας για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του κυπριακού. Κατέστησε παράλληλα ξεκάθαρες και απροκάλυπτες τις στοχεύσεις και επιδιώξεις της Άγκυρας που δεν είναι άλλες από τη λύση δυο κρατών και μια λύση συνομοσπονδίας.

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να ζητά ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων. Οι τουρκικές μεθοδεύσεις έρχονται να καταστήσουν πιο επιτακτική την ανάγκη για αυτό το ξεκαθάρισμα.

Οι όποιες εποικοδομητικές ασάφειες, όπως οι δηλώσεις Ερντογάν και Έρογλου επιβεβαιώνουν, δίνουν το δικαίωμα στην κατοχική δύναμη να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα προς επίτευξη των διχοτομικών στόχων της.

Αυτό το κακόγουστο παιγνίδι πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.

Ο Μπάν Κι Μουν και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχουν τον λόγο…