Καρογιάν: Το ΔΗΚΟ κατά της αποξένωσης της κρατικής περιουσίας

Το ΔΗΚΟ δεν υποστηρίζει την αποξένωση κρατικής περιουσίας και δεν αποδέχεται την ανάθεση της διαχείρισης των ημικρατικών οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Αρχής Λιμένων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας υπογράμμισε πως οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση που αφορά την Αρχή Λιμένων θα έχει καταστροφικές και ζημιογόνες συνέπειες τόσο για τη λιμενική βιομηχανία όσο και για την οικονομία του τόπου.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συζήτησή τους γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την Αρχή και τις συζητήσεις για τις «περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις», όπως είπε, πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.

Είπε πως είδαν και τις ιδιαιτερότητες της Αρχής Λιμένων που «είναι ένας επικερδής οργανισμός που σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να έχει μια ισχυρή κερδοφορία».

Έχουμε συζητήσει για τις τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες οι οποίες προδιαγράφονται για την Αρχή Λιμένων, ανέφερε. Πρόσθεσε πως «έχουμε επαναλάβει τη βασική μας θέση ότι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των ημκρατικών οργανισμών θα πρέπει να είναι και οι πρώτοι οι οποίοι συνηγορούν και στηρίζουν τις προσπάθειες για νοικοκύρεμα των ημικρατικών οργανισμών, για τον εκσυχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου καθιστώντας τους πιο ευέλικτους και πιο ανταγωνιστικούς και επιπρόσθετα αποφεύγοντας τις όποιες πρακτικές, τις όποιες νοοτροπίες που αποδείχτηκαν μέσα από τα χρόνια ότι ήσαν και αντιπαραγωγικές ήσαν και επιβαρυντικές για τους ημικρατικούς οργανισμούς».

Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις και για το επικαιροποιημένο έγγραφο της Τρόικας. Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τους περαιτέρω χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την Αρχή Λιμένων.

Είπε πως θα συνεχίζουν τις επαφές τους και την ανταλλαγή απόψεων ενώ εξέφρασε την ευχή να «καταφέρουμε μέσα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε να πετύχουμε εκείνα που θεωρούμε απαραίτητα και για το κράτος και για την κοινωνία και για τους εργαζομένους αλλά και για την ευρύτερη οικονομία».

Ο κ. Πρέντζας ανέφερε πως ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις ιδιαιτερότητες που έχει η Αρχή Λιμένων σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Είπε πως η Αρχή Λιμένων είναι ένα «φυσικό μονοπώλιο», σημειώνοντας πως υπάρχουν και τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Πρέντζας σημείωσε πως το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί σήμερα η Αρχή Λιμένων είναι ένα πετυχημένο, οικονομικά βιώσιμο και με αστείρευτες προοπτικές.

Μπροστά μας έχουμε έναν νέο είδος εμπορίου που αφορά τη λιμενική βιομηχανία, την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ότι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτή «είναι μια μεγάλη προοπτική η οποία θα φέρει στην Αρχή Λιμένων μια μεγάλη κερδοφορία στη βάση της οποίας θα μπορέσει η Αρχή Λιμένων να συνεισφέρει στην ικανοποίηση του κυπριακού δημόσιου χρέους».