Δήλωση του Δ.Παπαδάκη για την αξιολόγηση από την Τρόικα

Η θετική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Κύπρου σε συνδυασμό με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης αποτελούν σημαντικά βήματα στην προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

Στα θετικά καταγράφεται και η ξεκάθαρη πλέον τοποθέτηση ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και η πρόβλεψη ότι η Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνει μακριά από κρατική στήριξη.

Πέραν όμως από τη σταθεροποίηση είναι απαραίτητο να επανέλθει η ηρεμία στην πραγματική οικονομία και να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών ώστε να γίνει δυνατή η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι η συγκράτηση της ύφεσης που προβλέπεται να φτάσει τα επόμενα δύο χρόνια στο 13% και της ανεργίας που καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Θεωρούμε σημαντική τη σημερινή συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ευελπιστώντας ότι θα παραχωρηθεί στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα αρκετή ρευστότητα ώστε να διοχετευθεί στην οικονομία για ώθηση της ανάπτυξης. Πέραν αυτών αναμένουμε την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και με δικές μας προτάσεις. Επιπλέον αναμένουμε η σημαντική μείωση που καταγράφεται στα καταθετικά επιτόκια θα μετουσιωθεί σε σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Το φυσικό αέριο αποτελεί την ελπίδα του κυπριακού λαού γι αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό ενεργειακό πλάνο με ξεκάθαρους στόχους. Η παραίτηση του κου Κασίνη αποτελεί πλήγμα σ αυτή την προσπάθεια και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις.

Το 18% του κατέχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου την καθιστά μεγαλομέτοχο. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία όλων των φορέων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό να βραχυκυκλώνει τις λειτουργίες της Τράπεζας Κύπρου. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή και θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα όταν διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα. Προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου από τη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ