Καρογιάν: Συνειδητή επιλογή του κόμματος η απουσία από την ε.σ. της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, δήλωσε σήμερα ότι η μη εκπροσώπηση του ΔΗΚΟ στην Εκλογική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών αποτελεί συνειδητή επιλογή του κόμματος κάνοντας λόγο για θέμα αυτοσεβασμού και αξιοπιστίας.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο  κ.Καρογιάν ανέφερε πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν το ΔΗΚΟ να εκπροσωπηθεί και πως «έγιναν μεγάλες προσπάθειες να κτυπηθεί το ΔΗΚΟ και είναι θέμα αξιοπιστίας και αυτοσεβασμού».

«Αυτοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δουλειά μας. Από εκεί και πέρα να ευχηθούμε καλή επιτυχία και σε αυτούς και θα δούμε στην πορεία πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι η μη παρουσία του ΔΗΚΟ στην Εκλογική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών «είναι συνειδητή επιλογή».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, περί αλόγιστης παραχώρησης έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε πως η ΕΚΤ επέτρεψε τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας την οποία η ίδια θεωρούσε αφερέγγυα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «αν το γενικεύσουμε το ζήτημα και συνδυάζοντας το με μια μετέπειτα τοποθέτηση που είχε κάνει η ΕΚΤ, λέγοντας ότι και οι δυο τράπεζες, δηλαδή η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, ήταν αφερέγγυες και μη αξιόπιστες, τότε ένα ερωτηματικό μπορεί να τίθεται. Πως είναι και δυνατό, έστω και εκ των υστέρων, να χρηματοδοτούσαν μια τράπεζα η οποία στο τέλος της ημέρας να ήταν αφερέγγυα;».

Εκ των υστέρων, συνέχισε, είναι εύκολο να επιρρίπτει ο καθένας ευθύνες στον άλλο, ωστόσο τόνισε ότι το βασικό, «το Α και το Ω», είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με την επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με την εξαγορά της Ρωσικής Τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως, σε συνομιλία τους δεν έχει διαπιστώσει να θεωρεί ο Πέτρος Κληρίδης ότι του ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση ή να έχει πληγεί η αξιοπιστία του.

«Με τον Γενικό Εισαγγελέα έχω μιλήσει. Ρωτήστε τον να σας πει την πραγματική του θέση και εκείνη την οποία πιστεύει. Σε καμία περίπτωση δεν θεώρησε ότι του ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι έχει τρωθεί η αξιοπιστία του από την πρωτοβουλία που πήρα, στη βάση των δεδομένων που είχαμε από την έκθεση της Άλβαρες και Μάρσαλ».

Σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και το θεσμό που εκπροσωπεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως «δεν είναι έτσι ακριβώς εκείνο το οποίο είπε και όπως ο ίδιος μου εξήγησε ότι εννοούσε».

« Δεν θα μιλήσω εγώ εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα. Το βασικό θέμα όμως είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θεώρησε τη δική μου πρωτοβουλία, ούτε και τη δική μας συνομιλία, ούτε και την μετέπειτα δραστηριότητα μας, την κοινή σε ένα μεγάλο βαθμό, ότι έχει πλήξει το κύρος και την αξιοπρέπεια του», συμπλήρωσε.