Καμπάνιες και δράσεις για να μην έχουμε νεκρούς στην άσφαλτο

Μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των θανατηφόρων τροχαίων, σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου. Πρόκειται για καμπάνιες και πολιτικές που στόχο έχουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 23% σε θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις την περίοδο 2010-2016, με βάση τις στατιστικές που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη μεριά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συνεχίζει να ενισχύει τις προσπάθειες για περιορισμό των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και κυρίως των σοβαρών και θανατηφόρων, τόσο μέσα από τη λήψη μέτρων καταστολής και πρόληψης όσο και μέσω της βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μια πολυδιάστατη στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Υπουργείο προωθεί ήδη:
• Τη δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής.
• Την εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο τη διαφώτιση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών.
• Τη σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο με την συμμετοχή επιστημόνων του τομέα, μεταξύ άλλων, θα αξιολογεί και παρακολουθεί τις μεταβλητές με βάση στατιστικά στοιχεία που θα τηρεί η Αστυνομία. Αναμένεται να συμβάλει στην παρακολούθηση των θεμάτων της οδικής ασφάλειας, την προώθηση της διεξαγωγής ερευνών και μελετών και την υποβολή εισηγήσεων για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων.
• Την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, καθώς η συνεχής και στοχευμένη διαπαιδαγώγηση του κάθε χρήστη του οδικού δικτύου αποτελεί επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλο το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα, καλύπτοντα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
• Την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής επίδρασης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
• Την ετοιμασία Εκπαιδευτικού Οδηγού για την οδική ασφάλεια, ο οποίος θα περιλαμβάνει την διδακτέα ύλη για τα θέματα τροχαίας στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
• Την αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση οχημάτων εν κινήσει και την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Περαιτέρω, αυτό το διάστημα, το Υπουργείο ετοιμάζει τροποποιητικά νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό των ποινών που αφορούν τα τροχαία αδικήματα, στη βάση των πορισμάτων επιστημονικής μελέτης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ως ποινή η άμεση στέρηση άδειας οδήγησης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η κατακράτηση οχήματος λόγω οδήγησης με υπερβολική ταχύτητα, η αύξηση εξωδίκων για χρήση κινητού τηλεφώνου ή μη χρήση ζώνης εν ώρα οδήγησης, για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και για υπέρβαση του φωτεινού σηματοδότη. Τα σχετικά νομοσχέδια θα τεθούν εντός του επόμενου μήνα σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι η αύξηση των ποινών για τα αδικήματα τροχαίων παραβάσεων και η λήψη άμεσων μέτρων για την εφαρμογή τους, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά και να συνδράμουν στη μείωση των οδικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων.