Αριστα δέκα στην Ασκηση ερευνας-Διάσωσης “ΤΕΥΚΡΟΣ 01/2017”

Με άριστα δέκα βαθμολογούνται οι συμμετέχοντες στην  Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) “ΤΕΥΚΡΟΣ 01/2017”, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) σε συνεργασία με τη Hermes Airports. . Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε σε περιοχή πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου και το σενάριο της, προέβλεπε την αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος στη ξηρά. Πιο συγκεκριμένα, πολιτικό επιβατηγό αεροσκάφος με 5μελές πλήρωμα και 30 επιβάτες, το οποίο είχε απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας με προορισμό την Πάφο, στις 09:52 π.μ., ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης για προσγείωση στον αερολιμένα, ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου, την ύπαρξη μηχανικής βλάβης.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο “ΤΕΥΚΡΟΣ” για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενεργοποιώντας όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αναλυτικά στην εν λόγω Άσκηση συμμετείχαν 1 ελικόπτερο (Ε/Π) AW – 139 της 460 ΜΕΔ, 1 Ε/Π AW – 139 της ΜΑΕΠ, πυροσβεστικά οχήματα του Αεροδρομίου και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πάφου, ομάδες έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ με ανιχνευτικούς σκύλους, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Διεύθυνση Ασφάλειας του Αεροδρομίου Πάφου, Ασθενοφόρα και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείο Υγείας/Νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, επίγειες ομάδες έρευνας και διάσωσης της Διοίκησης Καταδρομών/ΓΕΕΦ (ΛΕΕ και 33 ΜΚΔ), 1 α/φος αεροπυρόσβεσης και επίγειες ομάδες ερευνών του Τμήματος Δασών, η Πολιτική Άμυνα με επίγειες ομάδες έρευνας – διάσωσης προσωπικό και μέσα έκτακτης ανάγκης της HERMES, η 55 Σμηναρχία Μάχης/Διοίκησης Αεροπορίας, το ΤΣ/8ο Σύνταγμα Πεζικού με προσωπικό και υλικά υποστήριξης, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ειδικό όχημα με κάμερες του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και συντονισμό των Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε άμεση συνεργασία με αξιωματικούς – λειτουργούς συνδέσμους των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Άσκησης συγκροτήθηκε στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών Έρευνας-Διάσωσης.