Καμία αμφισβήτηση για το κυριαρχικό καθεστώς νησιών του Αιγαίου

Απάντηση εκπρ.ΥΠΕΞ στην τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για το κυριαρχικό καθεστώς νησιών του Αιγαίου

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο» διαμηνύει κατηγορηματικά ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το κυριαρχικό καθεστώς νησιών του Αιγαίου.

«Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το
χρόνο», αναφέρει ο κ. Δελαβέκουρας. Και συνεχίζει: «Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά:

Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε».

Η δήλωση του κ. Δελαβέκουρα αφορά σε απάντηση που έδωσε ο κ. Νταβούτογλου σε ερώτηση του Βουλευτή του τουρκικού κόμματος ΜΗΡ ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ζητούσε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των τουρκικών νησιών στο Αιγαίο που καταλαμβάνει η Ελλάδα αναφέροντας ότι σηκώθηκε ελληνική σημαία σε νησιά όπως οι Οινούσσες, η Φίμενα, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, η Ψέριμος, το Γυαλί, η Λέβιθα και η Κίναρος (στην ελληνική τους ονομασία). Ο Βουλευτής κάλεσε τον κ. Νταβούτογλου ν’ απαντήσει πότε θα κατέβει η ελληνική σημαία και θα κυματίσει η τουρκική και αν θεωρεί νόμιμη την «κατάληψη» της Ελλάδας στα νησιά αυτά.