“Καλά Χριστούγεννα” η δόση. 144% του ΑΕΠ το χρέος το 2020

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά
με το ελληνικό χρέος  παραμένει, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν μόνο ότι έως το 2020 θα φτάσει το 144% του ΑΕΠ εάν δεν λυφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Χθες, ένα ακόμη Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδος με τους 17 να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 20 Νοεμβρίου. Από εκεί και μόνο αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, το Εurogroup θα συνεδριάσει και πάλι, πιθανώς στις 26 Νοεμβρίου, για να
αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Σε διαφορετική περίπτωση  το θέμα θα περάσει από την τακτική συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι στη καλύτερη περίπτωση, η δόση θα φτάσει στην Ελλάδα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα – σε κλειστό λογαριασμό υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χθες, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως «οι 17 και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν στις 20 Νοεμβρίου να αναζητούν τρόπους να «σβήσουν» από την εξίσωση της βιωσιμότητας περί τα 50 δισ. ευρώ ως το χρονικό όριο του 2020, αλλά και να προσπαθήσουν να βρουν πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του ίδιου του προγράμματος από το οποίο λείπουν 32,6 δισ. – χρήματα που η Ελλάδα έχει ανάγκη για να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός».

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε ότι πολλά εργαλεία, όπως η μείωση των επιτοκίων, η επαναγορά χρέους και η έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι στο τραπέζι, όμως καμία λύση δεν έχει προτεραιότητα έναντι κάποιας άλλης και γενικώς το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει.

Η ΕΕ αποκλείει ωστόσο, ένα κούρεμα των επίσημων δανείων σε αυτή τη φάση και οι τεχνικές υπηρεσίες του ταμείου αποδομούν τη μια μετά την άλλη τις εναλλακτικές των εταίρων. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καν να έχει προσδιοριστεί το επιπλέον ποσό που θα πρέπει να δανείσουν οι 16 στην Ελλάδα, με αρκετούς από αυτούς να έχουν αρχίσει ήδη να δυσανασχετούν. Κανείς συνεπώς δε μπορεί να προεξοφλήσει ούτε την απόφαση των κοινοβουλίων ούτε το αποτέλεσμα της κόντρας ΔΝΤ-ΕΕ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει βρεθεί, όπως ανέφερε ο επίτροπος Ρεν, ο τρόπος για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός με αφορμή τα γραμμάτια της Παρασκευής. Όσο διαρκούν οι συζητήσεις οι 17 θα εξασφαλίζουν την Ελλάδα από τέτοια ατυχήματα.

Στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων το Εurogroup παραδέχθηκε για πρώτη φορά  ότι όλοι οι υπολογισμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη την επιμήκυνση των στόχων για το έλλειμμα, που δίνεται στην Ελλάδα σε αναγνώριση των θυσιών των πολιτών και της φιλόδοξης νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας της περασμένης Τετάρτης και Παρασκευής.

Μια θέση που ικανοποίησε την Αθήνα καθώς θεωρεί ότι είναι μια θετική εξέλιξη, που θα μπορούσε
να χρησιμοποιηθεί κατευναστικά στο εσωτερικό.