Καλά προετοιμασμένη η ομιλία του Προέδρου αλλά δεν αρκεί

 “Σίγουρα η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ήταν καλά προετοιμασμένη, όμως μια ομιλία δεν αρκεί για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού”, δήλωσε σήμερα ο Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “εκείνο το οποίο είναι σημαντικό, είναι οι ενέργειες που γίνονται πάνω σε καθημερινή βάση και λυπούμαι να πω ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίζεται το Κυπριακό χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και παλινδρομίσεις οι οποίες έχουν μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού”.

Είπε επίσης ότι “μας ανησυχεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στις ΗΠΑ για την προώθηση και επίλυση του Κυπριακού”.

“Δεν είμαστε αφελής και ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επειδή όμως έχουμε πικρές εμπειρίες από το παρελθόν για το προς ποια κατεύθυνση έστρεψαν αυτές τους τις προσπάθειες θα θέλαμε να δούμε την συμμετοχή και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή την προσπάθεια”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Αναφέρθηκε στην Ρωσία και είπε ότι είναι μια χώρα “η οποία παραδοσιακά μας έχει στηρίξει σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές για το Κυπριακό και θέλω να υπενθυμίσω ποιος ήταν εκείνος που μας στήριξε όταν η διεθνής κοινότητα ήθελε να μας τιμωρήσει επειδή τολμήσαμε να ασκήσουμε ένα κυριαρχιακό μας δικαίωμα να πούμε `όχι` στο δημοψήφισμα το 2004”.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ “δεν ήταν οι ΗΠΑ που μας στήριξαν, αντίθετα ήθελαν να μας τιμωρήσουν, ήταν η Ρωσία η οποία αντιστάθηκε σε αυτές τις μεθοδεύσεις και επίσης πέραν της Ρωσίας θεωρούμε ότι και η Γαλλία και η Κίνα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτές τις προσπάθειες έαν θέλουμε να είναι ισορροπημένη η συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση “προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειριστεί την επόμενη φάση του Κυπριακού με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαφορετικά πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε χειρότερες από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στο Κυπριακό”.