Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική απλού κομιστή εντολών της Τρόικας.

O πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, απάντησε σήμερα σε αυτούς που σχολίασαν την στάση της ΕΔΕΚ κατά την ψηφοφορία των αναπομπών στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου κατά την πρώτη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις η πρόταση μας, που ήταν η μόνη ασφαλής, ήταν η διασύνδεση του με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Καταψηφίσαμε τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις συνέχισε, και είχαμε προειδοποιήσει ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι υπόλοιπες προτάσεις νόμου να αναπεμφθούν ή να σταλούν με τη διαδικασία της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο τέλος – όπως είπε- επιβεβαιωθήκαμε.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ είχε να τοποθετηθεί επί των δύο αναπεμφθέντων νομοθετημάτων και απέρριψε την πρώτη αναπομπή αποδεχόμενο περιθωριακή τροποποίηση που δεν αλλοιώνει την ουσία.

Όσο αφορά το δεύτερο νομοθέτημα επειδή υπήρχε η επιτακτική υποχρέωση, με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που υπερέχει και του Κυπριακού Συντάγματος, να παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμάτευση επιλέξαμε ορθώς την αποχή συνέχισε, γιατί υπερψήφιση της αναπομπής θα σήμαινε αποδοχή της πρότασης του Προέδρου για ακύρωση της νομοθεσίας, κάτι με το οποίο διαφωνούμε.

Καταψήφιση της αναπομπής ανέφερε, “ θα σήμαινε άρνηση μας να εκπληρώσουμε ρητή υποχρέωση μας προς κανόνα αναγκαστικού δικαίου της Ε.Ε κάτι που οδηγεί στον υπαρκτό κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία να καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε.”

Σε θέματα προσήλωσης προς το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είπε, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός ή αμφιταλάντευση, λέγοντας πως η ΕΔΕΚ έπραξε το θεσμικά ορθό, χωρίς να αλλοιώνει επ’ ουδενί τη θέση της επί της ουσίας του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις .

Ο κ. Ομήρου κάλεσε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του απλού κομιστή των εντολών της Τρόικας.

Την καλώ είπε « να υιοθετήσει πολιτικές πραγματικής διεκδικητικής διαπραγμάτευσης, για να δημιουργηθούν συνθήκες για μια εθνική συμφωνία, συλλογική διαβούλευση και εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα του μνημονίου».

Επεσήμανε επίσης πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα να αγωνίζεται μέσα και έξω από τη Βουλή για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.