Και στη Γαλλία η διαμάχη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή

Κάθε Κυριακή στο Παρίσι, πλήθη τουριστών ανεβαίνουν το λόφο της Μονμάρτης ως την άσπρη εκκλησία της Sacre-Coeur, σταματώντας στα καταστήματα ρουχισμού και δώρων που βρίσκονται διασκορπισμένα στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σύμφωνα με τους βυζαντινούς κανόνες της Γαλλίας για τις ώρες ανοίγματος της Κυριακής, τα καταστήματα πάνω στο λόφο βρίσκονται εντός τουριστικής περιοχής και μπορούν να είναι ανοιχτά αλλά αυτά που βρίσκονται κάτω δεν μπορούν και υπόκεινται σε πρόστιμο €6.000 αν το πράξουν.

«Είναι παράλογο» αναφέρει η Συλβί Φουρμόντ, επικεφαλής μιας ομάδας 180 καταστημάτων που βρίσκονται εκτός τουριστικής ζώνης γύρω από το γνωστό καμπαρέ Μουλάν Ρουζ που αψηφούν ολοένα και περισσότερο τη νομοθεσία για την Κυριακή.

«Για να φτάσουν στην κορυφή του λόφου, οι τουρίστες δεν έρχονται με ελικόπτερο και αλεξίπτωτα. Περπατούν από τους δρόμους μας και βλέπουν τις βιτρίνες μας», προσθέτει.

Η διαμάχη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή σ’ αυτή τη γειτονιά – παλαιότερα γειτονιά καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένων του Πάμπλο Πικασό και του Σαλβαντόρ Νταλί – είναι μέρος μιας ευρύτερης διαμάχης στη Γαλλία μεταξύ των υπέρμαχων της ελευθεροποίησης και αυτών που υπερασπίζονται το κοινωνικό μοντέλο που είναι βαθιά ριζωμένο στην αρχή του ελεύθερου χρόνου.

Τα συνδικάτα υπερασπίζονται δυναμικά το εβδομαδιαίο ωράριο της Γαλλίας των 35 ωρών και οι εκκλησίες σ’ αυτήν την κυρίως Καθολική χώρα αντιτίθενται στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Αλλά, καθώς η ύφεση αρχίζει να επηρεάζει τον κόσμο, η δημόσια γνώμη μετακινείται.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos τον προηγούμενο Νοέμβριο έδειξε ότι το 63% των Γάλλων προτιμούν πιο χαλαρούς κανόνες για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Αρκετοί εργαζόμενοι σε καταστήματα διαδήλωσαν το Μάιο απαιτώντας το δικαίωμα να εργάζονται την Κυριακή φωνάζοντας «Ναι στο Σαββατοκύριακο», αλλάζοντας το σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «Ναι Μπορούμε».

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κανόνες στην Ευρώπη όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή με τη Βρετανία να έχει προχωρήσει σε μια ευρεία χαλάρωση των κανόνων το 1994 και τη Γερμανία και την Αυστρία να απαγορεύουν κατά κύριο λόγο το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Μια σειρά από χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση έχουν πρόσφατα απαλύνει τη στάση τους συμπεριλαμβανομένης της Καθολικής Ιταλίας πέρσι και της Ελλάδας μόλις αυτό το μήνα.

Στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή λένε ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει μισθούς σε μια περίοδο όπου η ανεργία έχει φτάσει σε ποσοστό πάνω από το 10% και η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται κοντά στο μηδέν.

Αλλά το αντίπαλο στρατόπεδο επιχειρηματολογεί ότι η εργασία την Κυριακή συνήθως δημιουργεί χαμηλά αμειβόμενη, μερική απασχόληση και ότι η αύξηση των ωρών που παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα θα αυξήσει τα εμπορικά ενοίκια απειλώντας τα μικρά καταστήματα που προσθέτουν στη γοητεία του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων.