Καθυστερεί η επιχείρηση ανέλκυσης του Κόστα Κονκόρντια

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η  κακοκαιρία καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών ανέλκυσης στου ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Κόστα Κονκόρντια, που είχε ναυαγήσει πέρσι με απολογισμό 32 νεκρούς.

«Λόγω των ισχυρών καταιγίδων απόψε, η επιχείρηση έχει αναβληθεί κατά δύο ώρες», ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ο επικεφαλής Πολιτικής Άμυνας Φράνκο Γκαμπριέλι στις 07.00, ώρα Κύπρου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο ναυάγησε πριν από περισσότερο από ενάμιση χρόνο κοντά στις ακτές του ιταλικού νησιού Τζίλιο στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης, θα ξεκινούσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Euronews κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανελκυστήρες θα τραβήξουν το βάρους 114.000 τόνων πλοίο από το βυθό της θάλασσας και θα το τοποθετήσουν πάνω σε υποθαλάσσιες πλατφόρμες, περιστρέφοντας το.

Μόλις γίνει αυτό, υποβρύχιες κάμερες θα ‘τραβήξουν’ πλάνα από το βυθό και δύτες θα ψάξουν να βρουν τις σωρούς δύο αγνοουμένων επιβατών.

Το κρουαζιερόπλοιο θα ρυμουλκηθεί εν τέλει και θα δοθεί για παλιοσίδερα.

Το κόστος της διάσωσης εκτιμάται στα €600 εκ.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012, το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του.

Ο Κυβερνήτης του πλοίου, ο Φραντσέσκο Σκετίνο, κατηγορείται από τους ιταλούς εισαγγελείς για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, σε δίκη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.