Καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης για την οικονομία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, εξέφρασε ανησυχίες για την καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης για τους υπεύθυνους που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος.

Μιλώντας ύστερα από συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών μεταξύ των βουλευτών για την έκθεση που ετοιμάζει η Επιτροπή για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Γενική Εισαγγελία και οι υπόλοιποι φορείς τους κράτους δεν θα έπρεπε να περιμένουν την Επιτροπή Θεσμών και τη Βουλή, αλλά να προχωρήσουν πολύ πιο πριν.

Αναφέροντας ότι ήδη υπάρχει πολύ υλικό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να μας παραδειγματίσουν και μια φορά θετικά» και κάποιοι θα έπρεπε να βρίσκονταν ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις στην Επιτροπή για κάποια κομμάτια της Έκθεσης και αποφασίστηκε την άλλη Τρίτη να κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ώστε να τους ενημερώσουν για το πού πάνε οι έρευνες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αλληλοβοήθεια ή κατά πόσο επηρεάζει η Έκθεση της Επιτροπής το έργο της Εισαγγελίας.

Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή θέλει να ενημερωθεί για το πού βρίσκονται χρονικά οι έρευνες.

«Ανησυχώ πάρα πολύ με την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει ενημέρωση για το κατά πόσο προσλήφθηκαν οι ειδικοί που θα βοηθήσουν το έργο της Γενικής Εισαγγελίας, μετά την έγκριση του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Εκφράζοντας την ελπίδα το ταχύτερο δυνατό να καταγραφεί η Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε ότι η δουλειά είναι πάρα πολλή και πολύ δύσκολη σε τεχνοκρατικό επίπεδο

Εξήγησε ότι η Έκθεση θα χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος, που θα είναι και το ογκωδέστερο, να αποτελείται από τα δεδομένα και το τι ελέχθη στην Επιτροπή της και το δεύτερο μέρος να αποτελείται από τα πορίσματα-συμπεράσματα. Εξέφρασε την ελπίδα το δεύτερο μέρος να είναι πολύ σύντομο, ώστε να διαβαστεί και να αξιοποιηθεί.
«Θα προσπαθήσουμε, πρώτον να γίνει ει δυνατό, στο σύνολό της η έκθεση ομόφωνη. Αν δεν μπορεί να είναι ομόφωνη θα υπάρχει το μέρος εκείνο που θα είναι ομόφωνο και το μέρος εκείνο το οποίο θα είναι κατά πλειοψηφία και το μέρος εκείνο που θα είναι απόψεις το καθενός έστω κι αν είναι στην μειοψηφία», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα και ότι είναι δουλειά που γίνεται συνέχεια. Ο στόχος, είπε, ήταν να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφικτό.