Καθηγητής Imperial: Τα πρώτα εμβόλια ίσως δεν θα προφυλάσσουν αποτελεσματικά από τον Covid-19

Η απόγνωση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο ώστε να βρεθεί ο τρόπος που θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση εξαιτίας της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα αποτρέπει τα βαριά συμπτώματα και τους θανάτους από Covid 19 αλλά όχι και τo να κολλήσει κάποιος τον ιό ή να τον μεταδώσει.

Με λίγα λόγια τα πρώτα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν ίσως δεν θα είναι ικανά να προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν. Αυτό υποστηρίζει ο Ρόμπιν Σάτοκ καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου που ηγείται μιας εκ των ερευνητικών επιστημονικών ομάδων για το εμβόλιο κατά του COVID-19.

Καθώς οι χώρες βγαίνουν με προσοχή από το lockdown οι ηγέτες αναζητούν ένα πλάνο πεόληψης. Με οικονομική ενίσχυση δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σε εξέλιξη έρευνες για εμβόλια από λιγότερο γνωστές εταιρείες, όπως η CanSino Biologics Inc. της Κίνας έως και γίγαντες όπως η Pfizer Inc. και η AstraZeneca Plc.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα πρώτο εμβόλιο θα μπορούσε πιθανότατα να κυκλοφορήσει ευρέως έως ότου υπάρξει μια πιο αποτελεσματική έκδοση στην αγορά.