Καθηγητής – Ατσαλάκης: Αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα την ημέρα

Κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα, με πάνω από 10.000 κρούσματα ημερησίως, βλέπει το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αυτό θα συμβεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση και δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, προβλέπει με ακρίβεια περίπου 90% στην πλέον πρόσφατη έκθεσή του το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στην πρόβλεψη, μάλιστα, δεν έχει ληφθεί υπόψη η μετάλλαξη «Όμικρον», η εξάπλωση της οποίας στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει προς το χειρότερο την επιδημιολογική εικόνα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κύματα
Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ατσαλάκη σε συνεργασία με τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλειο Τσουμπρή, για το παρόν κύμα υπάρχουν αρκετά δεδομένα, οπότε είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο χρόνος στον οποίο το κύμα θα φθάσει στην κορυφή και θα αρχίσει την πτωτική πορεία έως ότου φθάσει σε ελάχιστα κρούσματα.

Η πρόβλεψη της πορείας των κρουσμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή Ατσαλάκη
Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζεται η καμπανοειδής καμπύλη της πορείας του τρέχοντος κύματος, όπου με καφέ χρώμα αναπαρίστανται τα κρούσματα ανά ημέρα καθώς ταλαντώνονται γύρω από την καμπανοειδή καμπύλη. Στις αρχές Οκτωβρίου, η πανδημία εισήλθε στη φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων η οποία προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί περίπου στις αρχές Ιανουαρίου 2022, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχουν αποφασιστεί και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού.

Μετά τις αρχές του Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. «Εάν όμως δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί, ενδέχεται να έχουμε μια προσωρινή πτώση των κρουσμάτων και να δούμε αργότερα και νέα κορυφή ή και νέες κορυφές κατά την διάρκεια του χειμώνα», εξηγεί ο κ. Ασταλάκης, σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο θα είναι να δούμε τα κρούσματα να εισέρχονται στην φάση σταθερής μείωσης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά επί μακρό χρονικό διάστημα».

Από μέσα Μαΐου και μετά σημαντική πτώση των κρουσμάτων
Από τα μέσα του Μάη, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και ο Ιούνιος θα έχει αρκετά χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων ώστε τα κρούσματα να είναι διαχειρίσιμα. Στο διάγραμμα η καμπανοειδής καμπύλη διαγράφει την ιδανική πορεία που θα πρέπει να ακολουθούν τα κρούσματα μέχρι τον Ιούνιο για τον αποτελεσματικό έλεγχο του παρόντος κύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, να αυξηθούν οι νέοι εμβολιασμοί και να γίνει η τρίτη δόση εμβολίου για όσους κλείνουν το εξάμηνο ώστε να διατηρηθεί η ανοσία στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι ήδη εμβολιασμένο. Μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 61% του πληθυσμού που είναι σήμερα, θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τα κρούσματα νωρίτερα. Εάν δε οι εμβολιασμοί αυξηθούν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες θα δούμε μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση των απωλειών πολύ νωρίτερα.

Πρόβλεψη με ακρίβεια 90% – Καμπύλη οδηγός για την αξιολόγηση των μέτρων
«Επομένως μπορούμε να προβλέψουμε, ότι με ακρίβεια περίπου 90% η εξάπλωση του παρόντος κύματος της πανδημίας, θα ακολουθήσει τη παραπάνω καμπανοειδή καμπύλη με κορύφωση στις αρχές Ιανουαρίου και ελαχιστοποίηση τον Ιούνιο. Αυτό βέβαια ισχύει με την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο π.χ. μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας τα Χριστούγεννα, επιβράδυνση των εμβολιασμών, μη ολοκλήρωση της τρίτης δόσης στους έχοντες κλείσει εξάμηνο, εμφάνιση νέας μεταδοτικής μετάλλαξης κλπ.», εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης σχολιάζοντας ότι η καμπύλη, εάν τα κρούσματα ακολουθούν την πορεία κοντά της, θα απεικονίζει την επιβράβευση των προσπαθειών της κοινωνίας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Η καμπύλη, σύμφωνα πάντα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, αποτελεί «οδηγό» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Όσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα ακολουθεί την τροχιά της καμπανοειδούς καμπύλης, τόσο πιο επιτυχή θα είναι η αντιμετώπιση του παρόντος κύματος της πανδημίας.