Καθεστώς “κράτους παρατηρητή” απέκτησε η Παλαιστίνη

Η Παλαιστίνη απέκτησε το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια ιστορική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η ψηφοφορία, κατά την οποία η Παλαιστίνη απέκτησε το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται «κράτος μη μέλος παρατηρητής», θεωρείται έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές της κύρος και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπογράψει τη «γέννηση» ενός κράτους της Παλαιστίνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα » την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε  ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση», που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

Μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη, που και οι δύο αξίζουν, δήλωσε η κα Κλίντον.

Έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Η Γαλλία, είπε, είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε την προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποκτήσουν το καθεστώς του Κράτους Παρατηρητή Μη Μέλους στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η θετική ψήφος είναι σύμφωνη με τη μακρόχρονη θέση αρχών της Κύπρου για το Παλαιστινιακό.