Καδής: Θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς πρόσβασης σε δεδομένα σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών τους

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο θέμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καδής είπε: «Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν ο ευρύτερος στόχος της Κυβέρνησης και σίγουρα ο τομέας της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτήν την προσπάθεια. Με ενίσχυση της ΕΕ – άντληση πόρων από ευρωπαϊκά ταμεία- προχωράμε σ’ ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα το οποίο θα έχει ένα εξαετή χρονικό ορίζοντα για την πλήρη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των διαδικασιών που υιοθετούν τα σχολεία μας. Ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες όπως το σχολικό πρόγραμμα, οι παρουσίες των μαθητών, η κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού, το παρουσιολόγιο του προσωπικού, τα αποτελέσματα εξετάσεων, τα στοιχεία επιθεώρησης/αξιολόγησης εκπαιδευτικών, η διαχείριση εξοπλισμού, τα στατιστικά στοιχεία για χρήση από το Υπουργείο, οι αιτήσεις γονέων για επιχορήγηση και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των σχολείων ακόμα και η επαφή των σχολείων με τους εκπαιδευτικούς, με τους μαθητές και με τους γονείς, αλλά και με το Υπουργείο, θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά».

«Ήθελα να προσθέσω ακόμα», είπε, «το πόσο κέρδος θα έχουμε με τη μείωση της γραφειοκρατίας, διότι όλα αυτά γίνονταν με χαρτιά, φακέλους, μετακινήσεις με το χέρι από ένα γραφείο σε άλλο κτλ, θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσω διαδικτύου. Ακόμα θα μπορούμε να παρακολουθούμε στατιστικά στοιχεία, με άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που θα διευκολύνουν και τη διαμόρφωση των ανάλογων πολιτικών».

Ερωτηθείς για το όφελος για όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως οι γονείς, από ένα τέτοιο σύστημα, ο κ. Υπουργός απάντησε: « Οι γονείς θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που τους αφορούν, όπως είναι το σχολικό πρόγραμμα των παιδιών τους, οι παρουσίες τους, οι βαθμολογίες τους, τα βιβλία τους, οι εξετάσεις υγείας τους καθώς και θα έχουν την ευκαιρία, με συστήματα ασφαλείας, να επικοινωνούν με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους για ευαίσθητα θέματα.

Αναφορικά με τη μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και την προσπάθεια εξορθολογισμού, ο κ. Καδής είπε ότι έχει κατακυρωθεί η μελέτη και αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους μελετητές. «Στόχος είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας να το αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι μελετητές θα κινηθούν προς δυο κατευθύνσεις. Αφενός θα μελετήσουν το πώς κατανέμεται ο χρόνος των εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικό, διοικητικό ή άλλο έργο- ακόμα και τις απαλλαγές τους από το έργο και πώς δικαιολογούνται-, και αφετέρου θα μας προτείνουν άλλες δραστηριότητες που θα έπρεπε να αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, για τις οποίες δεν αφιερώνεται χρόνος και να μας εισηγηθούν τρόπους».

«Προφανώς συνδέεται με τον αριθμό των εκπαιδευτικών, συνέχισε ο κ. Υπουργός και εξήγησε ότι θα γίνουν συγκρίσεις και με το τι γίνεται σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, πώς και σε πόσο χρόνο διαχειρίζονται άλλα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα ανάλογα θέματα. «Έπειτα από αυτό θα γίνουν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εξάλλου μέσα στους όρους εντολής των μελετητών είναι να έρθουν σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Το αποτέλεσμα της μελέτης θα τεθεί υπ’ όψιν τεχνικής επιτροπής που θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», είπε.

Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στον διάλογο με την ΠΟΕΔ ο οποίος συνεχίζεται. Όπως είπε υπάρχει μια συνάντηση σήμερα με την οργάνωση κατά την οποία θα κωδικοποιηθούν διάφορα θέματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου .

Πηγή: PIO