Κίνημα Οικολόγων: Πρόεδρε στείλε το μνημόνιο στη Βουλή

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε χρόνο ανύποπτο έθεσε δημόσια και με παρρησία την πρόταση για κατάθεση προς έγκριση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιβεβαιώνει τη νομική προσέγγιση των Οικολόγων. Η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο αποτελούν μια συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με διεθνείς οργανισμούς που ξεπερνά τα όρια μιας κοινής εμπορικής συμφωνίας.

Από καιρό ζητούσαμε λοιπόν να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Μάλιστα όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση εάν δεν περιλαμβάνει «ρήτρα διαφυγής», δηλαδή το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο όταν και εφόσον μπορεί και θελήσει, χωρίς νομικές ή οικονομικές επιπτώσεις, τότε πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, διότι θα συνιστά μια πολύχρονη δέσμευση πολλών γενεών.

Αρχής της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση. Πολλές πολιτικές δυνάμεις στην Ενωμένη Ευρώπη ζητούν όπως οι πολίτες και οι λαοί έχουν τον πρώτο ρόλο στις διαδικασίες της ένωσης και όχι οι πολιτικοί οι τεχνοκράτες. Εμείς, ως Οικολόγοι, ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες της Ευρώπης και ζητούμε να έχουμε λόγο και ευθύνη για ό,τι μας αφορά (και μας πονά).

Δηλώσεις για το θέμα θα γίνουν από την Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος κα. Ελένη Χρυσοστόμου μετά τη συνάντηση με την ΚΡΕΤΥΚ  στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία (Λεωφόρος Αθαλάσσας 169, 3ος όροφος, γραφείο 301).

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ