Κίνημα Οικολόγων: Να υπάρξει ριζική τροποποίηση νομοσχεδίου για εκποιήσεις

Καθημερινή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων ζήτησε η Τρόικα, σύμφωνα με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Αυτό δήλωσε Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης μετά τη σημερινή συνάντηση του Κινήματος με τους Υπουργούς Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, οι οποίοι ανέλυσαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα υπολογίζει ότι περί τα τέλη του Αυγούστου θα πρέπει να επιστρέψει η Τρόικα στην Κύπρο προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και όσες από αυτές θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση για μια όντως ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους δύο Υπουργούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κινήματος , ο κ. Περδίκης είπε ότι μετά και από τη σημερινή ενημέρωση από τους δύο Υπουργούς έχει την εντύπωση ότι ολοκληρώθηκε η εικόνα στα μάτια των Οικολόγων, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο ως έχει δεν μπορεί επ` ουδενί να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να υπάρξει σοβαρή προσέγγιση των τροπολογιών που όλοι έχουμε την πρόθεση να καταθέσουμε, ούτως ώστε να υπάρξει ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Οι εκποιήσεις ως εργαλείο για να κυνηγηθούν αυτοί που έχουν τα λεφτά, αυτοί που ευνοήθηκαν με χαμηλότοκα δάνεια ή αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ για τα δάνεια τους είναι ένα θετικό εργαλείο, όμως δεν είναι αυτό το εργαλείο που έχουμε μπροστά μας μέσα από το νομοσχέδιο. Εμείς θέλουμε μέσω των εκποιήσεων να κυνηγηθούν αυτοί που τα έχουν κρύψει, αυτοί που τα έχουν κλέψει και αυτοί οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τραπεζική κρίση. Και να μη δώσουμε ένα εργαλείο με το οποίο οι τράπεζες θα κυνηγήσουν πάλι τη μαρίδα για να αφήσουν τους καρχαρίες να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δεχθούν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή αν δεν γίνουν παράλληλα νομοσχέδια και νόμοι, όλα όσα έχουν εξαγγελθεί γύρω από το πλαίσιο αφερεγγυότητας και προστασίας της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

«Ήταν ξεκάθαρη αυτή μας η προσέγγιση προς τους δύο Υπουργούς. Έχουν βέβαια εξηγήσει ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να γίνουν νομοσχέδια που να έχουν σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, αλλά και άλλων περιπτώσεων αφερεγγυότητας. Όσος χρόνος κι αν χρειάζεται πιστεύουμε ότι πρέπει να δαπανηθεί, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε το πλαίσιο να είναι ολοκληρωμένο και να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του. Δεν μπορεί από μόνο το θέμα των εκποιήσεων να πάει στη Βουλή. Θέσαμε στον Υπουργό Οικονομικών, ίσως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εγερθεί και από άλλα πολιτικά κόμματα, το ζήτημα του ορισμού του τι εστί μη εξυπηρετούμενο δάνειο, διότι τα δάνεια στην Κύπρο έχουν βαφτιστεί ως μη εξυπηρετούμενα με τον πιο αυστηρό παγκοσμίως ορισμό. Από εκεί ξεκινούν όλα. Δεν είναι δυνατό να θεωρούνται, όπως μας εξήγησε και μας έδωσε στοιχεία σήμερα ο Υπουργός, 48% και 50% των επαγγελματικών δανείων ή των οικιστικών δανείων να θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα», πρόσθεσε.

Είναι ο ορισμός, συνέχισε, που πάσχει και πρέπει να διορθωθεί.

«Είναι ευκαιρία να τεθούν ξανά στο τραπέζι αυτά τα θέματα και να συζητηθούν με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα με την Τρόικα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι μίλησαν για ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου πρώτον και δεύτερον ταυτόχρονη ψήφιση ολόκληρου του πλαισίου, δηλαδή που να περιλαμβάνει και την αφερεγγυότητα και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τρίτον συζήτηση ξανά του ορισμού του τι είναι μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

«Είναι τρεις πυλώνες οι θέσεις μας. Στο ένα θέμα, στη συζήτηση του ορισμού του τι είναι μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ουδέν σχόλιο από την Κυβέρνηση. Στο δεύτερο θέμα που αφορά στην καθυστέρηση και τη συνολική ψήφιση του νομοσχεδίου, η απάντηση είναι ότι αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα καθυστερήσουμε και η δόση των 430 εκατομμυρίων συν που διεκδικούμε για το Σεπτέμβρη είναι χρήσιμη. Φοβούνται ότι η καθυστέρηση στη δόση θα δημιουργήσει προβλήματα. Στο πρώτο θέμα η απάντηση ήταν λίγο Πυθιακή, δηλαδή ναι μεν αλλά. Επιδέχεται τροποποιήσεις το νομοσχέδιο αλλά δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει οι Υπουργοί τι είδους τροποποιήσεις μπορεί να δεχθεί η Κυβέρνηση και ποιες από αυτές μπορεί να υιοθετήσει προκειμένου να τις συζητήσει με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο Υπουργοί κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσαν ότι η Τρόικα τους έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθημερινά για τις θέσεις των κομμάτων και των άλλων εμπλεκομένων φορέων σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο.

«Συνεπώς, εμείς υπολογίζουμε ότι περί τα τέλη του Αυγούστου θα πρέπει να επιστρέψει η Τρόικα στην Κύπρο προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και όσες από αυτές θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση για μια όντως ριζική τροποποίηση του νομοσχεδίου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι δύο Υπουργοί δεν φαίνεται να υιοθετούν αβρόχοις ποσί τις δημόσια, τουλάχιστον, εκφρασμένες τροπολογίες του ΔΗΣΥ. Όταν λοιπόν μια Κυβέρνηση έχει πρόβλημα ακόμα και με το μοναδικό ουσιαστικά κυβερνών κόμμα και με το συγκυβερνών, σε σχέση με ένα νομοσχέδιο, νομίζω ότι ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για τροποποίηση αυτού του νομοσχεδίου», κατέληξε.