Κίνα – Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα και η Ελβετία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έπειτα διαπραγματεύσεις που κράτησαν πέραν των δύο χρόνων.

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο σύμφωνο του είδους αυτού που συνάπτει η Κίνα με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Αμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύμφωνο αυτό ακολουθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε τον Απρίλιο με την Ισλανδία, ενώ η Κίνα φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.

Ο Γκάο δήλωσε πως πρόκειται για μια “συνολική, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Θα επιτρέψει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, δήλωσε ο Γκάο.

Η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες, πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός.

Ο Σνάιντερ-Αμαν δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο “Νέα Κίνα”, ότι η συμφωνία θα “αναζωογονήσει” τους εμπορικούς δεσμούς και θα προσφέρει καλύτερη προστασία στις ελβετικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ” ο Ελβετός υπουργός διευκρίνισε πως οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στα ελβετικά ρολόγια που εξάγονται στην Κίνα θα μειωθούν κατά 60% και “αυτό ήταν το μέγιστο που μπορούσαμε να ελπίζουμε”.

Πρόσθεσε πως οι τελωνειακοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις μηχανές θα μειωθούν σταδιακά, ενώ η Ελβετία θα καταργήσει από την πλευρά της τους δασμούς στις εισαγωγές κινέζικων υφασμάτων και υποδημάτων.

Η υπογραφείσα συμφωνία είναι ένα ντοκουμέντο 1.100 σελίδων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.