Κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να ελεγχθεί για την νομιμότητα των πράξεων του

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε απαντητική επιστολή προς τον δικηγόρο του τέως Υπουργού Υγείας, Πέτρου Πετρίδη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα ή δημόσια θέση θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να ελεγχθεί για την ορθότητα και νομιμότητα των πράξεων του.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μιχαηλίδη, ο δικηγόρος του κ. Πετρίδη υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει εξουσία να διαπιστώνει έστω και εκ πρώτης όψεως τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ενώ κάνει λόγο για διαρροή επιστολών, κατά τρόπο που να δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον κ. Πετρίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης, στην επιστολή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.«Προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, με τον παρόντα Νόμο δηλώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξουσία και δύναται να διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο σε Υπουργείο, ή τμήμα ή υπηρεσία του, σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δήμο, κοινοτικό συμβούλιο ή σε άλλο ταμείο ή οργανισμό που ελέγχεται από αυτόν, για να διαπιστώσει αν οι πιο πάνω λειτουργούν και χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους πόρους τους με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο».

Ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας στη θέση ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει εξουσία να διαπιστώνει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, σημειώνει πως «σε κανένα έγγραφο της Υπηρεσίας μας που σχετίζεται με τον τέως Υπουργό κ. Πετρίδη δεν υπήρξε διαπίστωση μας για την εκ μέρους του διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος, αλλά μόνο εισήγηση μας προς τον Υπουργό Υγείας να διαβιβάσει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε εκείνος να εξετάσει την υπόθεση και να αποφανθεί κατά πόσο ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα, ή εάν χωρεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

«Το τεκμήριο της αθωότητας τυγχάνει πάντοτε πλήρους σεβασμού από την Υπηρεσία μας. Το ίδιο έγινε και σε αυτή την περίπτωση», αναφέρεται.

Απορρίπτοντας τα περί διαρροής επιστολών του γραφείου του, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει πως «η Υπηρεσία μας δεν `διαρρέει` επιστολές παρά μόνο αποστέλλει επιστολές. Έχω την άποψη ότι την ευθύνη δημοσιευμάτων εφημερίδων φέρουν οι συντάκτες τους και οι κατά νόμο υπεύθυνοι τους».

Αναφορικά με το άρθρο 43 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο, το οποίο επικαλείται ο δικηγόρος του κ. Πετρίδη, ο κ. Μιχαηλίδης διατυπώνει την άποψη πως αυτό «δεν εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση, αφού αυτό αναφέρεται σε περιπτώσεις στις οποίες κάποιο πρόσωπο θα επηρεαστεί από την έκδοση πράξης ή από τη λήψη διοικητικού μέτρου που είναι πειθαρχικής φύσης ή που έχει το χαρακτήρα της κύρωσης, ή που είναι άλλως πως δυσμενούς φύσης».

«Ουδεμία πράξη ή μέτρο τέτοιας φύσεως δεν έχει ληφθεί, ούτε και θα μπορούσε να είχε ληφθεί, από την Υπηρεσία μας για την υπό αναφορά υπόθεση. Απλώς ζητήσαμε τη διερεύνηση ενός θέματος, στη βάση στοιχείων που έχουμε συλλέξει μετά από καταγγελία πολίτη, την οποία καθηκόντως εξετάσαμε» και προσθέτει ακόμη πως επειδή η επιστολή μας θα κοινοποιείτο και σε τρίτους (Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών) δεν υπήρχε αναφορά ούτε καν σε όνομα οποιουδήποτε ασθενούς.