Κάθε κηδεία αγνοούμενου υπενθυμίζει την υποχρέωση για απελευθέρωση

Κάθε κηδεία αγνοουμένου είναι και μια υπόμνηση για το καθήκον που έχουμε ως πολιτεία και κοινωνία για απελευθέρωση της πατρίδας μας, τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου και του λαού, ανέφερε ο Στέφανου Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, στην κηδεία του αγνοούμενου Νίκου Δημητρίου, που τελέστηκε από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο, το Σάββατο.

Παρατηρώντας ότι τα δεδομένα επί του εδάφους ολοένα και γίνονται πιο δύσκολα για την επίτευξη λύσης, επανέλαβε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο πλαίσιο και το περιεχόμενο λύσης η οποία προβλέπεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιβάλλεται, είπε, να διαφυλάξουμε όλα όσα πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια και να μην επιτραπεί στην τουρκική πλευρά να τα ακυρώσει.

«Επιβάλλεται να παραμείνουμε σταθεροί σε αρχές αλλά και να είμαστε ταυτόχρονα ρεαλιστές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμβιβαστική, πλην όμως δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση», είπε ενώ ανέφερε ότι επιβάλλεται επίσης να συνεχιστούν οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι μέρος των οστών του Νίκου Δημητρίου ανεβρέθηκε σε μαζικό τάφο στην περιοχή Κορνόκηπου με τα οστά άλλων 28 παλικαριών του 361 Τάγματος Πεζικού.

Ανέφερε ότι ο Νίκος Δημητρίου γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1952, είχε εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και εργαζόταν ως βοηθός τεχνικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στη Λευκωσία. Όταν ξημέρωσε το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου, ο Νίκος κατατάχθηκε ως έφεδρος στο 361 Τ.Π. το οποίο ήταν Τάγμα πρώτης γραμμής γι’ αυτό και αμέσως εμπλάκηκε στις μάχες με τον εχθρό.