Ι.Νικολάου: Η ΚΥΠ να περιοριστεί σε θέματα εθνικής ασφάλειας

Το μήνυμα ότι σκοπός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  είναι η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και όχι οι παρακολουθήσεις πολιτών όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία της ΚΥΠ και ενημερώθηκε από τον πολιτικό προϊστάμενο και τους αξιωματικούς, είτε μέλη της Αστυνομίας είτε της ΕΦ, για τον τρόπο λειτουργίας της.

«Συνομίλησα με την ηγεσία της ΚΥΠ και τόνισα ότι ο σκοπός τους είναι να διασφαλίζουν τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη. Τόνισα ότι η οποιαδήποτε δραστηριότητά τους θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτά και ότι νοοτροπίες ή ενέργειες του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν», υπογράμμισε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να ξεκαθαρίσει το ρόλο της ΚΥΠ, και ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παρέμβαση στην προσωπική ζωή του πολίτη.

Δεν θα γίνουν, είπε, αποδεκτά τα «φαινόμενα του παρελθόντος με παρακολουθήσεις είτε τηλεφωνικές είτε άλλως πως για λόγους πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους», ούτε και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των μέσων που προσφέρονται στο προσωπικό εάν δεν περιορίζονται στα αυστηρά καθήκοντα όπως έχουν προσδιοριστεί.