Ι.Νικολάου:Στόχος ο περιορισμός του οργανωμένου εγκλήματος

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, παραδέχτηκε σήμερα ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι πολυδιάστατο και πολύμορφο,  τονίζοντας την ίδια ώρα ότι στόχος της Αστυνομίας είναι περιορισμός του, αφού δεν υπάρχει, όπως είπε, μαγική συνταγή για πλήρη πάταξη του.

Παράλληλα ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι δεν θα επιδειχθεί καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία και κουκούλωμα υποθέσεων.

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι πολυδιάστατο και είναι πολύμορφο φαινόμενο. Καμία αστυνομία δεν βρήκε τη συνταγή για να το εξολοθρεύσει και ούτε πρόκειται να τη βρούμε εμείς, ούτε έχουμε το μαγικό ραβδί που θα το εξολοθρεύσει άμεσα. Προσπάθειά μας είναι να το περιορίσουμε σε τέτοιο βαθμό που να σταματήσει να έχει την επιρροή που έχει και να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στον πολίτη» είπε ο Ιωνάς Νικολάου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου του κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Υπουργός ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει «συνεχής εγρήγορση» επί του θέματος από πλευράς Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι «προσπάθεια μας είναι να πατάξουμε αποφασιστικά το έγκλημα στον τόπο μας».

Οι επιχειρήσεις, είπε, της Αστυνομίας «αναπτύσσονται συνεχώς με έντονους ρυθμούς» και έχουν καταγραφεί «σημαντικά αποτελέσματα».

«Στείλαμε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε να αντικρύσουμε το έγκλημα κατάμουτρα και ότι έχουμε βούληση για μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα και στους συντελεστές του», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι εκπονήθηκαν σχέδια δράσης και έγιναν συντονισμένες και συνεχείς επιχειρήσεις κατά των πιο διαδεδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η λειτουργία καζίνο, ο ηλεκτρονικός τζόγος και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

Συγκεκριμένα από τις 18 Μαΐου 2013 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013, έχουν ελεγχθεί κατ’ επανάληψη 190 παράνομα υποστατικά και έγιναν 173 καταγγελίες, ενώ από την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας τους τελευταίους έξι μήνες του 2012, έγιναν μόνο 3 καταγγελίες. Από τα υποστατικά αυτά, 39 έχουν διακόψει τις εργασίες τους, 73 προσφέρουν πλέον νόμιμες υπηρεσίες και 78 παραμένουν ανοικτά χωρίς να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του νόμου.

Την ίδια περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί 947 επιχειρήσεις – έλεγχοι για υπηρεσίες ασφάλειας, ο αριθμός των οποίων κρίνεται ως πολύ σημαντικός αν ληφθεί υπόψη ότι στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν από της εφαρμογής των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκαν 1000 συνολικά έλεγχοι παγκύπρια.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να καταστεί η παρουσία της Αστυνομίας όσο το δυνατό πιο εμφανής, δίπλα από τον πολίτη, στην καθημερινότητα του, γι’ αυτό δόθηκε έμφαση σε μορφές του εγκλήματος, όπως οι κλοπές και οι διαρρήξεις.

Είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο θεσμός των πεζών περιπολιών, ο οποίος μετά τις πρώτες εμπειρίες αξιολογείται ώστε να αυξηθεί η παρουσία της Αστυνομίας σε δρόμους και ώρες πιο χρήσιμες για τον πολίτη.

Ενισχύθηκε επίσης η κοινοτική αστυνόμευση, που σήμερα καλύπτει 65 δήμους και κοινότητες με 55 αστυνομικούς της γειτονιάς, 13.000 παρατηρητές της γειτονιάς και καλύπτει 324.000 κατοίκους. Στους επόμενους μήνες ο θεσμός επεκτείνεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, με ακόμη 17 αστυνομικούς της γειτονιάς, σε 33 επιπρόσθετους δήμους και κοινότητες που αναλογούν σε 225.000 κατοίκους, ώστε να καλυφθεί το 70% του πληθυσμού.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νικολάου αναγνώρισε ότι «υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία» και ανέφερε ότι έχει αρχίσει μια «πολύπλευρη προσπάθεια για αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία».

«Ουδεμία ανοχή μπορεί να επιδεικνύεται σε φαινόμενα διαφθοράς» διεμήνυσε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν περιστατικά διαφθοράς μελών της Αστυνομίας που οδηγήθηκαν και βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα είπε ότι μετακινούνται από τις θέσεις τους σε άλλα τμήματα μέλη της Αστυνομίας που διαπιστώνεται ότι δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους που σχετίζονται με την καταστολή του εγκλήματος.

«Λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Ενεργούμε αποφασιστικά χωρίς καμία ανοχή σε οποιονδήποτε δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του και επιδεικνύει συμπεριφορά που εξυπηρετεί το οργανωμένο έγκλημα» τόνισε ο Ιωνάς Νικολάου.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση θέλει τους πολίτες ίσους έναντι του νόμου, καθώς και τα μέλη της Αστυνομίας. «Η Κυβέρνηση θέλει να σταματήσουν παρεμβάσεις που γίνονταν στο παρελθόν. Δεν ανεχόμαστε κι ούτε πρόκειται να ανεχτούμε καμία περίπτωση συγκάλυψης, είτε αν χάθηκε στα συρτάρια, είτε αν κάποιοι φρόντισαν να την κουκουλώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά παρενέβη σε περιπτώσεις όπου ο τρόπος διερεύνησης μιας υπόθεσης από μέλη της Αστυνομίας κινούσε υποψίες.

«Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου, κι εμείς θα επιδιώξουμε να είναι ίσοι» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελία αλλοδαπού νόμιμου κάτοικου Κύπρου ότι ξυλοκοπήθηκε από Αστυνομικούς, ο Υπουργός είπε ότι ζήτησε την ετοιμασία πλήρους έκθεσης για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι «δεν θα αρκεστούμε στο τί είπε ο παραπονούμενος αλλοδαπός, ούτε στο τί είπαν τα μέλη της Αστυνομίας». «Αν υπήρξε ευθύνη από πλευράς των μελών της Αστυνομίας δεν θα περάσει απαρατήρητη» είπε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για μείωση των δαπανών, λέγοντας ότι «το δίπτυχο μείωση εξόδων, αύξηση της χρησιμότητας στον πολίτη», βρίσκει τη μεγαλύτερη εφαρμογή του στην αναδιοργάνωση της Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη καταστολή του εγκλήματος.

«Αρχίσαμε την ενίσχυση των επιχειρησιακών τμημάτων της Αστυνομίας, όπως είναι οι Σταθμοί, τα ΟΠΕ, τα ΤΑΕ και οι Αντιοχλαγωγικές Ομάδες, της πρώτης γραμμής καταστολής του εγκλήματος. Η ουσιαστική ενίσχυση θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης από την οποία αναμένεται να εξοικονομηθεί περίπου το 40% των μελών που ασκούν μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα και περαιτέρω με την ανάθεση των καθηκόντων αυτών σε πολιτικό προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», εξήγησε ο κ. Νικολάου.

Η αναδιοργάνωση βασίζεται σε μελέτη εμπειρογνωμόνων και άρχισε να υλοποιείται με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και την Τροχαία, ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως με τον έγκαιρο ανασχεδιασμό του τρόπου δράσης του Υπουργείου, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού και την στόχευση των οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό, έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί, με «πολύ λιγότερο προσωπικό, σημαντικό έργο, με 30% λιγότερες δαπάνες».

Στον τομέα της δικαιοσύνης τα κυριότερα βήματα που έχουν γίνει, σύμφωνα με τον Υπουργό, αφορούν την προώθηση της σύστασης Διοικητικού Δικαστηρίου που θα μειώσει κατά 40% τις υποθέσεις που θα εκδικάζει το Ανώτατο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Παράλληλα, επιταχύνεται η εκδίκαση υποθέσεων του Οικογενειακού Δικαστηρίου, με σχετική τροποποίηση ώστε οι ακροάσεις να εκδικάζονται από μονομελή σύνθεση και όχι τριμελή, συστήνεται Δικαστήριο επίλυσης μικροδιαφορών, που θα μειώσει και το δικηγορικό κόστος για σημαντικό αριθμό υποθέσεων και το χρόνο εκδίκασης και προωθείται η δημιουργία Δικαστηρίου Εμπορικών Διαφορών για την καλύτερη και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Αναφορικά με το νομοθετικό έργο που θα επιφέρει, σύμφωνα με τον Υπουργό, τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν τα Νομοσχέδια για την εφαρμογή του πόθεν έσχες, τη διαβούλευση και υποχρεωτική συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοίκησης, τη θεσμοθέτηση των Υφυπουργών, την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, τις ποινικές ευθύνες Υπουργών και Ανεξάρτητων Αξιωματούχων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων και στις διαδικασίες κατακύρωσης προσφορών.

Επίσης, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκονται τα νομοσχέδια που αφορούν τον προσδιορισμό των ορίων της βουλευτικής ασυλίας, τις ποινικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την άμεση εκδίκαση υποθέσεων βίας στα γήπεδα και αποκλεισμό από τα γήπεδα ύποπτων προσώπων.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε στην ομιλία του ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι «το υπουργείο της ισότητας των φύλων. Σ’ αυτό το τομέα, είπε, προωθείται η ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, η αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας στην πρόληψη και άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά βίας, καθώς και την αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών αυτών. Επιπλέον, προωθείται η υιοθέτηση Κώδικα πρακτικής για την καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στους χώρους εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις φυλακές, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο εκσυγχρονισμός άρχισε με την υιοθέτηση νέων αντιλήψεων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αξιοποίησης του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή η οποία ανάλαβε την αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος εντός ενός έτους.

Κλείνοντας ο Ιωνάς Νικολάου είπε ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί σημαντικό έργο, «αλλά έχουμε μεγάλες προκλήσεις ακόμη μπροστά μας».