Ιωνάς για Αστυνομία: Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βρέθηκε σήμερα ο απερχόμενος Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου  και ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης.

Επίκεντρο της συζήτησης οι καταγγελίες εξαφανίσεων προσώπων, και η διαδικασίες που ακολουθούνται.

Ο κ. Νικολάου, απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι Βουλευτές σήμερα, καθώς όπως είπε είναι η τελευταία φορά που μιλά ενώπιον της Βουλής μετά από 18 χρόνια.

Η έναρξη της συνεδρίας και μέρος της συζήτησης διεξήχθη υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Κατά τη συνεδρία και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας και οι Βουλευτές ζήτησαν ξανά συγνώμη από τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Ο κ. Νικολάου δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ωστόσο απαντώντας στις ερωτήσεις είπε πως στις περιπτώσεις διερεύνησης των καταγγελιών των εξαφανίσεων των φονευθεισών γυναικών, όλα τα αναπάντητα γιατί που έθεσαν οι Βουλευτές είναι που τον οδήγησαν στην παραίτηση.

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν άτομα στην Αστυνομία που δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα όπως και ότι μπορεί και να μην χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεση της η Αστυνομία, προσθέτοντας ότι αυτό θα διαφανεί από την έρευνα, στόχος της οποίας δεν είναι να αποδώσει μόνο ευθύνες, αλλά και να διαπιστώσει κενά.

Ο αποχωρών Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανακοίνωση της Αστυνομίας στις 19 Απριλίου για αυτό και όπως είπε ο ίδιος προχώρησε σε ανακοίνωση στις 20 του μήνα. Ταυτόχρονα ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής ότι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στη βάση της νομοθεσίας μόνο, επισημαίνοντας ότι από την υπηρεσία φεύγουν μόνο αν καταδικαστούν για διαφθορά.

Ο κ. Νικολάου ζήτησε ακόμα να μην γινόμαστε κατήγοροι και δικαστές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προκειμένη περίπτωση, αναφέροντας πως στην υπόθεση της Οξάνα, που ήταν η τελευταία υπόθεση για την οποία απεφάνθη το ΕΔΑΔ δεν έγινε καμμία διερεύνηση μέχρι το 2013.

Ο κ. Νικολάου είπε πως η απόφαση της Κυβέρνησης, είναι να παραχωρηθούν στην Αστυνομία όλα τα μέσα για διερεύνηση όλων των υποθέσεων, που αφορούν τη δράση του κατά παραδοχή δολοφόνου γυναικών και ανηλίκων κοριτσιών.

Περαιτέρω είπε στη Βουλή πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με τους πρεσβευτές, των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι οικιακές βοηθοί, έκανε επισημάνσεις που προκύπτουν από γενικότερο θέμα εργοδότησης και ζήτησε από την Επίτροπο Διοικήσεως να ετοιμάσει μηχανισμό ελέγχου διερεύνησης των καταγγελιών, και έδωσε οδηγίες προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους Πρεσβευτές πως η Κυβέρνηση θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς αποκατάσταση υποχρεώσεων για ισότιμη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όλους τους πολίτες που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

Ο απερχόμενος Υπουργός αφού επανέλαβε πως παρόλο ότι δεν είχε την όποια ενημέρωση ή ανάμειξη στις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις των θυμάτων, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και αφού συνδιαλέγη με τη συνείδηση του, υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση στην πρώτη κιόλας συνάντηση που είχαν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της κατ’ εξακολούθηση υπόθεση δολοφονιών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

Ο κ. Νικολάου εξέφρασε ακόμα την άποψη πως είναι κρίμα και άδικο να λέμε ότι το αστυνομικό σώμα είναι ρατσιστές. Αμέλεια υπήρξε, συνέχισε προσθέτοντας πως κάποιοι μπορεί να είναι ρατσιστές, όχι όμως το σώμα ολόκληρο. Περαιτέρω ανέφερε πως διαπιστώνει πως μπορεί να υπήρξαν συμπεριφορές ανισότητας προς αυτά τα άτομα .

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης πως από τον Απρίλη του 2012 στο Τμήμα Αλλοδαπών έγιναν 3.667 καταγγελίες από εργοδότες ότι οι οικιακές βοηθοί τους εγκατέλειψαν για να βρουν νέους εργοδότες και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν κενά στο σύστημα ανταλλαγής στοιχείων των υπηρεσιών.

Ερωτηθείς για την εξαφάνιση της Λυδίας και του παιδιού που πήρε δημοσιότητα , είπε πως ο ίδιος δεν έλαβε γνώση και δεν είχε λόγο να μην παρέμβει σε περίπτωση που λάμβανε γνώση.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα πως οι αρμοδιότητες του δεν του επέτρεπαν ανάμειξη στη διερεύνηση υποθέσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει ο Υπουργός να αναμειγνύεται στο χειρισμό των όποιων καταγγελιών, οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού από τους ανακριτές σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία και μόνο.

Επεσήμανε επίσης πως δεν μπορούμε να έχουμε μια τέλεια αστυνομία, καθώς σε αυτήν υπάρχουν νοοτροπίες που προέρχονται από το παρελθόν, άλλα ανέφερε χρειάζεται τη στήριξη του νομοθετικού θέματος, για την οποία παρακάλεσε τους Βουλευτές.

Ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αφού παρέθεσε τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση καταγγελίας για εξαφάνιση προσώπου και αφού δήλωσε πως όλοι είμαστε άνθρωποι με αισθήματα και συναισθήματα, είπε πως δεν υπάρχουν θέματα ρατσισμού και σεξισμού στην Αστυνομία.

Πιθανόν κάποια μέλη να εκφραστούν λανθασμένα και να αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος, συνέχισε προσθέτοντας πως οι υποθέσεις διερευνώνται ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή εθνότητα και τα όποια λάθη και παραλείψεις δεν πρέπει να αποδίδονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, συμπλήρωσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας υπενθύμισε ακόμα πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάγεται στην Αστυνομία και είπε στη συνεδρία, ότι στην Κόκκινη λίμνη δεν βρίσκεται και δεν επιχειρεί μόνο ο Τράγκολας, αλλά υπάρχουν συνεχώς μέλη της Αστυνομίας με πολιτική περιβολή, τα οποία συνεχάρη.

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως διαπιστώνεται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θυμάτων που συνδέεται με το φύλο και την εθνική καταγωγή.

Η Επίτροπος κατέθεσε στη συνεδρία επιστολή της προς την Αστυνομία, με την οποία ζητά ενημέρωση σε σχέση με τις ενέργειες της να διαφυλάξει το δικαίωμα των θυμάτων στη ζωή ώστε η ίδια να προχωρήσει σε δική της έρευνα, την οποία θα διεξαγάγει αυτεπάγγελτα.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ανέφερε πως η Επίτροπος δεν προέβη σε διερεύνηση των υποθέσεων με τα παιδιά που φέρεται να δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο, όπως ο ίδιος ομολόγησε.

Συνεχίζοντας είπε στην Επιτροπή ότι σε έκθεση της το 2013 για περίπτωση εξαφάνισης παιδιού, είπε ότι εισηγήθηκε την εκπαίδευση των αστυνομικών και για τη νομοθεσία και τη σύμβαση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Δεν εντόπισε κενά στη νομοθεσία, αλλά κατέληξε πως ο χειρισμός έγινε στη βάση των αντιλήψεων της Αστυνομίας και έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, είπε διατυπώνοντας τη θέση πως το θέμα διασυνδέεται με την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Η εκπρόσωπος του Hope for children, αφού διευκρίνισε ότι ο σκοπός του Οργανισμού είναι να υποστηρίξει την Αστυνομία και όχι να την αντικαταστήσει, είπε πως ο οργανισμός έκανε εισηγήσεις για αξιολόγηση κινδύνων.

Η κ. Έσθερ, που τοποθετήθηκε εκ μέρους των Φιλιππινέζων εργαζομένων είπε πως η Αστυνομία δεν έκανε αυτό που έπρεπε και όχι μόνο στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Είπε πως στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας περιλαμβάνονται αρκετά ελλείποντα πρόσωπα που βρίσκονται στις χώρες τους και ανέφερε πως δύο άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο απελάθηκαν και δεν θα έπρεπε να είναι στον κατάλογο αφού είχαν εμπλοκή στην τύχη τους οι ίδιες οι αρχές της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι όταν πρόσωπα από τρίτες χώρες, κάνουν μια καταγγελία, οι αρχές δεν τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Παρακαλούμε όπως λαμβάνονται υπόψη, είπε και ανέφερε πως η Αστυνομία θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της, αφού όπως είπε όταν δημοσιογράφος, ανέφερε για άτομο που απουσίαζε, «εμείς μέσα σε 30 λεπτά το εντοπίσαμε».

«Είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνεί μαζί μας για να βρίσκουμε αυτούς που λείπουν;», διερωτήθηκε.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, αφού ζήτησε “μεγάλο συγγνώμη” από τα θύματα και τις οικογένειες τους, είπε πως έχει αποκαλυφθεί ένα έγκλημα που αποτελεί την πιο ακραία μορφή, την καλούμενη γυναικοκτονία.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ευθύνη να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ακόμα πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αντιμετώπιση των καταγγελιών γα τις εξαφανίσεις και πως αναμένεται η έρευνα των ποινικών ανακριτών.

Οφείλουμε απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων και την κοινωνία, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι διαπιστώνονται πολιτικές και θεσμικές ευθύνες στην υπόθεση. Πρόσθεσε πως παρά την ενημέρωση και την παρουσίαση των διαδικασιών, η διαπίστωση είναι πως οι διαδικασίες στα χαρτιά και δεν ενεργοποιήθηκαν.

Οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να αναλαμβάνονται, συνέχισε η κ. Κουκουμά και εξέφρασε την άποψη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε αφού υπήρξε η πίεση από την κοινωνία. Η Κύπρος εκτέθηκε διεθνώς και πρέπει να γίνουν ενέργειες για να αλλάξει η εικόνα, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η κοινωνία δικαίως νιώθει ιδιαίτερη ανασφάλεια καθώς ζει και διακινείται στον ίδιο χώρο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόσθεσε πως αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι η πολιτεία είχε τα νομικά μέσα να διερευνήσει τις εξαφανίσεις και ότι το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή. Οι υπεύθυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να καταβάλουν το τίμημα και η ευθύνη πρέπει να σημαίνει επιπτώσεις και στην εργασιακή τους κατάσταση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως κάποιοι ξεπλένουν την ντροπή με κίνδυνο της ζωής τους στα όξινα νερά της Κόκκινης λίμνης. Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ανίκανοι και ρατσιστές, πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Αστυνομίας και επιτροπή ανακριτών θα διερευνήσουν πλήρως το θέμα των ευθυνών. Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, αλλά δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις και παραμένει ως πραγματικότητα ότι υπάρχουν κενά και αδιαφορία. Πρόσθεσε πως είναι ευθύνη όλων αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η σημερινή συνεδρία διεκόπη και θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη στις 9.00.