Ιωνάς: Έκκληση προς όλα τα κόμματα να στηρίξουν τα νομοσχέδια κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Έκκληση προς όλα τα κόμματα για να στηρίξουν δύο σημαντικά νομοσχέδια που πρόκειται να βρεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και που σχετίζονται με την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απηύθυνε, σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε:

«Θα ήθελα, κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τους συνεργάτες του για την ευκαιρία που είχαμε, σήμερα, για να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από δύο σημαντικά νομοσχέδια, των οποίων η συζήτηση έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Πρόκειται για δύο σημαντικά νομοσχέδια που σχετίζονται με την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Το ένα έχει να κάνει με την εμπορία ναρκωτικών, την εμπορία προσώπων και άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα που καθορίζονται στο Σύνταγμα μας. Το δεύτερο έχει να κάνει με ζητήματα πρόληψης της τρομοκρατίας, στα πλαίσια Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκδοθεί για σκοπούς συντονισμού των κρατών για συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με θέματα τρομοκρατίας.

Έχω ακούσει κάποιους προβληματισμούς που έχει το ΔΗΚΟ και έχουμε καταθέσει την έντονη δική μας θέση ότι είναι κοινοί οι προβληματισμοί γύρω από την ανάγκη και απαίτηση να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Οι ασφαλιστικές δικλείδες έχουν περιληφθεί και στα δύο νομοσχέδια και συγκεκριμένα, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, έχουμε πει ότι εάν υπάρχουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που θα ήθελε το ΔΗΚΟ να προτείνει, θα μπορούσαμε να τις συζητήσουμε.

Υπάρχει κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα ψήφισης των δύο νομοσχεδίων. Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, θα ήθελα να πω ότι δεν είναι δυνατόν τις τελευταίες 20 μέρες να κατάσχονται τόσο σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών – περίπου πέραν των 200 κιλών – και να μην μπορούμε να βρούμε ποιοι είναι οι έμποροι που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ποσότητες. Είναι άδικο για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε γιατί δεν είχαμε απλώς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα της τεχνολογίας που αξιοποιεί όλος ο κόσμος προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό, έκκληση μας προς όλα τα κόμματα είναι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γιατί η Αστυνομία χρειάζεται αυτά τα όπλα ώστε να μπορεί να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια που απαιτείται να έχει ο κυπριακός λαός και να μπορεί να μειώσει σημαντικά την προσφορά αυτών των ουσιών, και ειδικότερα προς όφελος της νεολαίας μας.

Έχουμε πλήρη ταύτιση με το ΔΗΚΟ όσον αφορά τον χειρισμό των θεμάτων αυτών και έχουμε συμφωνήσει ότι θα ξανασυναντηθούμε τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσουμε τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Σύντομα θα μας βρείτε σε κοινή συζήτηση, εφόσον θεωρούμε ότι οι προβληματισμοί θα πρέπει να είναι κοινοί – όχι μόνο στα πλαίσια λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας και της Κυβέρνησης, αλλά και με τα κόμματα. Οι προβληματισμοί αυτοί μπορούν να συμβάλουν στο να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν τον ίδιο τον τόπο και τον λαό μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής και θεωρούμε ότι οι διωκτικές Αρχές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εργαλεία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σήμερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς θα έρθουν σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια – το ένα που αφορά το νόμο για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το άλλο τον νόμο για τις πληροφορίες που θα κατακρατούνται σε αεροπορικές εταιρείες με το σχετικό αρχείο που θα πρέπει να τηρεί η Δημοκρατία στη βάση ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Συμφωνούμε ότι αυτά τα νομοσχέδια πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς θα πρέπει να δώσουμε τέτοια εργαλεία στις διωκτικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών για πάταξη του εγκλήματος. Από την άλλη, επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα η απαραίτητη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις που έχουν προηγηθεί, έχουν οδηγήσει σε προσχέδια των νομοσχεδίων που αποτελούν συμβιβασμό μεταξύ αυτών των δύο αρχών. Δηλαδή από τη μία, την πάταξη του εγκλήματος και από την άλλη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ως κόμμα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα νομοσχέδια και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει η απαραίτητη τεχνική επεξεργασία, ώστε να βεβαιωθούμε πως όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να ενταχθούν στα νομοσχέδια, θα ενταχθούν».