Ισότιμη και ειλικρινής σχέση συνεργασίας Κύπρου-Λονδίνου

Μετά από πενταετή θητεία ως Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αλέξανδρος Ζήνων ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αρχές Οκτωβρίου στην προηγούμενη θέση του, αυτή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία.

Σε συνέντευξή του ο έμπειρος διπλωμάτης εκτίμησε ότι την τελευταία πενταετία οι σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βελτιωθεί. «Έχουμε εγκαθιδρύσει μία πολύ ειλικρινή σχέση συνεργασίας με το Φόρεϊν Όφις.

Εξηγούμε τις θέσεις μας, προσπαθούμε να πείσουμε, πολλές φορές το καταφέρνουμε, πολλές φορές συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά σίγουρα είναι πολύ ειλικρινής αυτή η σχέση συνεργασίας και θα έλεγα και ισότιμη», ανέφερε ο κ. Ζήνων. Πρόσθεσε ότι μετά τον επανακαθορισμό της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη έχουν δημιουργηθεί «ακόμα μεγαλύτερες προϋποθέσεις για στενότερη και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών»

Αναφορικά με το ρόλο της Βρετανίας στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι «δεν είναι πάντοτε η Βρετανία ο κακός δαίμονας της Κύπρου». Υπενθύμισε τα ψηφίσματα 541 και 550 των Ηνωμένων Εθνών, στη συγγραφή και υιοθέτηση των οποίων πρωταγωνίστησε η Βρετανία, αλλά και τις πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις του Λονδίνου σε πολλαπλά μέτωπα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Ζήνων είπε επίσης ότι αναμένεται ο καθορισμός αμοιβαία αποδεκτής ημερομηνίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, από τον οποίο αναμένεται η έκφραση πλήρους στήριξης στις νέες προσπάθειες στο Κυπριακό.