Άυξηση του πετραιλαίου μετά απο έγκριση Κογκρέσου εμπλοκής στη Συρία

Οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές της Πέμπτης κατέγραψαν άνοδο, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεπέρασε το πρώτο νομοθετικό εμπόδιο στον αγώνα του για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία.

Το West Texas Intermediate, για παράδοση τον Οκτώβριο, σημείωσε άνοδο κατά 31 σεντ, φθάνοντας στα $107.54 το βαρέλι. Η τιμή του Brent, για παράδοση τον Οκτώβριο, ανέβηκε κατά 23 σεντ, στα $115.14 το βαρέλι.

Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου σημειώνεται μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τροποποιημένου ψηφίσματος για χρήση στρατιωτικής ισχύος στη Συρία με χρονικό όριο 90 ημερών, χωρίς χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αρχική έκφραση υποστήριξης από το Κογκρέσο, έχει αυξήσει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για εξάπλωση της αναταραχής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και διατάραξη της ομαλής ροής των προμηθειών πετρελαίου.

Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς πολλές ασιατικές οικονομίες, ιδιαίτερα η Ινδία και η Ινδονησία, αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω υψηλού πληθωρισμού, μεγάλων επιδοτήσεων στα καύσιμα και αυξανόμενων ελλειμμάτων στο εμπόριο πετρελαίου.