Ισραηλινή μελέτη για την 3η δόση Pfizer: 11 φορές μεγαλύτερη η προστασία για τους άνω των 60 που την έκαναν

Η αναμνηστική δόση εμβολίου των Pfizer/BioNTech μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά των ασθενειών που σχετίζονται με την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας μελέτης στο Ισραήλ.

Δώδεκα μέρες μετά την τρίτη δόση τα ποσοστά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που έκανε την αναμνηστική δόση σε σύγκριση με τα μέλη εκείνης που είχαν κάνει μόνον δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ τα ποσοστά της σοβαρής νόσησης ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα, όπως διαπίστωσαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πρώτες εκδοχές της πολυαναμενόμενης μελέτης για την τρίτη δόση είχαν επικαλεστεί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στην ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο επιδημιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι, καθώς πιέζουν για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος αναμνηστικής δόσης από την Δευτέρα. Η ισραηλινή ανάλυση αναμένεται να υπογραμμιστεί σε συνεδρίαση την Παρασκευή στελεχών του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), που μελετούν το αίτημα της Pfizer για έγκριση των τρίτων δόσεων του εμβολίου της.

Τι έδειξε η μελέτη στο Ισραήλ για την τρίτη δόση

Στη μελέτη στο Ισραήλ συμμετείχαν περισσότεροι από 1,1 πολίτες, όλοι τους ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ανοσοποιηθεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech. Οι ερευνητές του Weizmann Institute of Science, του Technion-Israel Institute of Technology, του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και άλλοι συνεργάτες τους συνέκριναν τα ποσοστά μολύνσεων και ασθενειών μεταξύ εκείνων που έκαναν την αναμνηστική δόση και εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Η ανάλυση πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, βασίζεται σε βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση. Η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου και η μελέτη υλοποιήθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου. τα ποσοστά μολύνσεων υπολογίστηκαν 12 ημέρες μετά τη χορήγηση των τρίτων δόσεων, ώστε να έχουν προλάβει να δράσουν.
Πάντως σε άρθρο επιστημονικής γνώμης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθέωρηση Τhe Lancet τη Δευτέρα, ομάδα ερευνητών -ανάμεσά τους και δύο αξιωματούχοι του FDA, υποστήριξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται άμεσα μια τρίτη δόσης κι ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, που καταγράφηκαν στο Ισραήλ, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η αναμνηστική δόση θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Check Also

Κορωνοϊός: Το χάπι της Merck μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Κορωνοϊός: Το χάπι της Merck μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου Η Merck …

Pfizer – BioNTech: Χρειαζόμαστε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο …