Ισπανία: Σύντομα θα πλήξει και τη Βαρκελώνη ο έλεγχος της τιμής των ενοικίων

Αφού οι δαπάνες για τη στέγαση σημείωσαν άνοδο κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αξιωματούχοι στη Βαρκελώνη κινούνται, προκειμένου να εισαγάγουν πιο επιθετικούς ελέγχους σχετικά με τη μίσθωση.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαπραγματευτούν μισθώσεις με βάση τις τιμές αναφοράς, οι οποίες καθορίζονται για κάθε ιδιοκτησία σε αυτές τις γειτονιές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτός ο κανονισμός ακολουθεί την εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία τα ετήσια επιτόκια αυξάνονται με ρυθμό πληθωρισμού, που είναι σήμερα 1,5%.

Οι πιο δημοφιλείς αγορές ακινήτων στην Ισπανία – η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η περιοχή των Βάσκων και η Βαλένθια – έχουν προσελκύσει χρήματα από ξένους επενδυτές όπως η Blackstone Group και η Cerberus Capital Management τα τελευταία χρόνια, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετέτρεψαν τις ιδιοκτησίες τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τα προοδευτικά κόμματα που έχουν πάρει τον έλεγχο των δήμων, κατηγορούν τους αλλοδαπούς για μεγάλο μέρος των αυξήσεων του ενοικίου.