Ισπανία: Μέ υποτίμηση κατά 63% των τοξικών δανείων ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση

Υποτιμημένα κατά 63% σε σχέση με άλλα στοιχεία του ισολογισμού της θα είναι τα «τοξικά», μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας. Όπως αναφέρει η Τράπεζα, τα δάνεια αυτά θα βρίσκονται από τις 19 Νοεμβρίου στο χαρτοφυλάκιό της Sareb, γνωστή ως η “κακή τράπεζα”.

Τα δάνεια που ανέρχονται στις 250 χιλιάδες ευρώ θα εξαιρεθούν και θα υποτιμηθούν κατά 45,6% ενώ σε περιπτώσεις μη οικοδομημένων οικοπέδων, η υποτίμηση θα φθάσει το 79,5% αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ακατοίκητα διαμερίσματα θα πωλούνται στο 54,2% της αρχικής τους αξίας ενώ καμία συναλλαγή δεν θα γίνεται με ακίνητο όταν η σημερινή η κατώτερη αξία του είναι 100 χιλιάδες ευρώ.

«Οι ρυθμίσει αυτές αποφασίστηκαν με το σκεπτικό ότι η Sareb θα πρέπει να λειτουργεί με κέρδη–της τάξεως του 14%-15%”, την οποία «επέβαλε» ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν συμφωνήσει την καταρχήν  δανειοδότηση της Ισπανίας με έως και 100 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων έσκασε στη διάρκεια του 2008 και προκάλεσε τεράστια ζημιά στις εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας, καθώς αναρίθμητα δάνεια χαρακτηρίστηκαν επισφαλή.