Ιράκ: Εγκεφαλικό υπέστη ο πρόεδρος Ταλαμπανί

Σε νοσοκομείο της Βαγδάτης νοσηλεύεται απο χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζελάλ Ταλαμπανί, καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί κρίνουν την κατάσταση του “κρίσιμη αλλά σταθερή”, καθώς οι σωματικές του λειτουργίες είναι φυσιολογικές.

Τον τελευταίο χρόνο Ιρακινός πρόεδρος φέρεται να έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα υγείας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα τελευταία δύο χρόνια νοσηλεύθηκε στο εξωτερικό αρκετές φορές, αν και οι υπηρεσίες της προεδρίας αποφεύγουν να αναφερθούν λεπτομερώς στον εν λόγω ζήτημα. Σήμερα, τον πρόεδρο Ταλαμπανί επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μάλικι.

Εν τω μεταξύ, η πορεία της υγείας του Ιρακινού  Προέδρου αποτελεί και μείζον πολιτικό ζήτημα,αφού σε περίπτωση που ο ίδιος δεν καταφέρει να ασκήσει ξανά τα καθήκοντα του, η εσωτερική πολιτική σταθερότητα στη χώρα μπορεί να διαταραχθεί.

Ο Ταλαμπανι, άλλωστε ήταν αυτός που συχνά παρενέβαινε για να κατευνάσει τις εντάσεις στην εύθραυστη κυβέρνηση συμμαχίας. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του σε αυτό το επίπεδο ήταν η αποτροπή απόδοσης ψήφου δυσπιστίας εναντίον του Μάλικι.

Πάντως, εάν ο πρόεδρος δεν επανέλθει στα καθήκοντα του, με βάση το ιρακινό Σύνταγμα η βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο.