Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πενς εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν μια ώρα, παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Λεωνίδας Παντελίδης.Από αμερικανικής πλευράς παρόντες στη συνάντηση ήταν η Σύμβουλος και η Βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο προσωπάρχης του Αντιπροέδρου Πενς και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Κατά την άφιξη του στον Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος Πενς υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην αίθουσα «Ρούσβελτ» που βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και στη συνέχεια μετέβησαν στο Γραφείο του Αντιπροέδρου Πενς όπου άρχισε η συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Πενς διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικότατο, θερμό κλίμα και ήταν αρκετά δημιουργική γιατί κατά τη διάρκεια της καλύψαμε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας. Καλύψαμε θέματα που αφορούν την περιοχή μας, αλλά αυτό μου με ικανοποιεί είναι η εκτίμηση από ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών.

Και βεβαίως αυτό που μας απασχόλησε, και που με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω, είναι η θέση αρχής των ΗΠΑ ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Όπως ήταν φυσικό, και πλείστο όσο μέρος των συνομιλιών μας, κάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν απόλυτα γνώστης των όσων έχουν διαμειφθεί με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Έχω αναπτύξει σε βάθος τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό που με ικανοποιεί είναι το αίσθημα, αλλά και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι η λύση του Κυπριακού που θα γίνεται αποδεκτή βεβαίως από το σύνολο του λαού και που θα βασίζεται σε αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.

Πρέπει να πω ότι ένα άλλο στοιχείο που είναι σημαντικά θετικό είναι η προθυμία να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ φιλική.

Ερωτηθείς αν προσκάλεσε στην Κύπρο τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι χθες ήταν τα γενέθλια του κ. Πενς, ενώ σήμερα γιορτάζει την 32η επέτειο των γάμων του, και πρόσθεσε ότι ο κ. Πενς του ανέφερε πως προ δεκαετίες επισκέφθηκε την Κύπρο με την οποίαν είναι ενθουσιασμένος. «Του είπα, αστειευόμενος, ότι αυτός ο ενθουσιασμός πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα για άλλη μια φορά γιορτάζοντας την επέτειο του, γιατί όχι, στην Κύπρο».

Πρόσθεσε τέλος ότι «ήταν πάρα πολύ φιλική συνομιλία και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση».

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Πενς αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.