Ικανοποίηση Κασουλίδη για την παράγραφο για την Κύπρο στις κατευθύνσεις για το Brexit

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την παράγραφο που ενσωματώθηκε στις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διαδικασία του Brexit και αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός κατά την παρέμβασή του σημείωσε μάλιστα ότι οι όποιες διμερείς διευθετήσεις γίνουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις.

Τους Υπουργούς απασχόλησε αποκλειστικά η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 29 Απριλίου, με αποκλειστικό θέμα τις κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας των 27 Κρατών Μελών κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την ευχή πως, παρά την πολυπλοκότητά τους και τις δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν, αυτές διεξαχθούν καλή τη πίστει, και καταλήξουν σε μια Συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ,

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το κείμενο εργασίας είναι ισορροπημένο και συνεκτικό, ενώ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε δε τη σημασία της, μέσω της Συμφωνίας αποχώρησης, εξασφάλισης νομικής βεβαιότητας προς όφελος τόσο των Ευρωπαίων πολιτών, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου.

Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θέμα της συνάντησης τους ήταν οι θεωρήσεις εισόδου Ευρωπαίων πολιτών για τις ΗΠΑ σε συνάρτηση και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ευρύτερα θέματα μετανάστευσης.