Ιερώνυμος:”Όχι” στη χρήση κρατικού αυτοκινήτου απο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο

Ανάκληση διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης κρατικού αυτοκινήτου από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το 2010 στον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννη Ραγκούση.

Αποσπάσματα της επιστολής φέρνει στη δημοσιότητα το Amen.gr ,στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει πως “Ουδέποτε χρησιμοποίησα ούτε επιθυμώ να χρησιμοποιώ κρατικό όχημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλ. Διακυβερνήσεως, προσέτι δε, ούτε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος δέχθηκε ποτέ να τύχη αυτής της διακριτικής μεταχειρίσεως από το Κράτος βάσει της προηγούμενης, όμοιας, Υπουργικής Αποφάσεως, που ίσχυσε κατά τα έτη 2000-2010”.

“Απαλειφθή η συγκεκριμένη διάταξη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως περί της δυνατότητας αποκλειστικής εξυπηρετήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος με κρατικό όχημα, η οποία, παρότι ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πράξη, παρέχει οπωσδήποτε άδικες εντυπώσεις στον αναγνώστη της” προσθέτει.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει “ότι το εν λόγω προσωπικό, και μάλιστα υλικό, κρατικό προνόμιο πρέπει να καταργηθή, όχι μόνον εν όψει της τρέχουσας, δύσκολης οικονομικής περιστάσεως της Πατρίδας, αλλά και επειδή προϋποθέτει μίαν αντίληψη για την αλλοίωση του ρόλου του Αρχιεπισκόπου από προσώπου εκκλησιαστικής διακονίας σε φορέα κρατικής εξουσίας, στεκόμενο απέναντι στην κοινωνία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του εξηγεί ότι οι λόγοι του αιτήματος του “άπτονται ζητημάτων αρχής και όχι προσωπικής η συγκυριακής επιλογής”.

Για τον λόγο αυτό, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, τον παρακαλεί όπως “προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατάργηση” του εν λόγω προνομίου.