Ιερά Σύνοδος: Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου οι αρχιεπισκοπικές εκλογές – Ψηφοδέλτιο με φωτογραφίες υποψηφίων

Την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου – Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Επιπρόσθετα, η Ιερά Σύνοδος, τροποποιώντας τον καταστατικό χάρτη, αποφάσισε τη δημιουργία ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Την ευθύνη ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και προετοιμασίας της εκλογικής διαδικασίας, ανέλαβε ο διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, Ιωάννης Χαριλάου.

Όσον αφορά τους Ορθοδόξους Χριστιανούς οι οποίοι δεν έχουν την Κυπριακή υπηκοότητα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι μετά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, θα έχουν δυνατότητα υποβολής ένστασης, και ακολούθως εγγραφής στους καταλόγους, επιδεικνύοντας πιστοποιητικό βάπτισης.

Ερωτηθείς για ποιό λόγο δεν επελέγη η ογδόη Ιανουαρίου για τις εκλογές, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων, ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε πως ορισμένοι Συνοδικοί, δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, με νόημα, πως “όταν κάποιοι είναι έτοιμοι, δε θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν”.