Θύελλα αντιδράσεων για την απόσυρση της υποψηφιότητας Σ. Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα αντιδράσεων που έφερε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία αντικαταστάθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο από τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.

Σε δηλώσεις της, η κ. Σουλεϊμάν εξέφρασε την απογοήτευση της για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι “έκαναν μεγάλο λάθος και θα το δουν στην πορεία”.

Νωρίτερα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι ελήφθη αυτή η απόφαση επειδή η υποψηφιότητα Σαμπιχά “διχάζει τη μειονότητα”, ωστόσο δεν είναι λίγοι και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για “αυτογκολ”.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, η μουσουλμάνα ρομά τόνισε ότι δεν παραιτήθηκε αλλά αποπέμφθηκε, σημειώνοντας ότι η αποπομπή της ήταν πολύ ξαφνική και ότι “φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης”.

Ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, την κάλεσε στο τηλέφωνο και της ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, χωρίς εξηγήσεις και λεπτομέρειες.

“H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό. Ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης”, είπε.

Και κατήγγειλε ότι “πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής”. Μιλώντας το βράδυ στο Mega, ερωτήθηκε σχετικά, επιβεβαιόντας ότι υπήρξε θύμα σωματικής επίθεσης από κύκλους του προξενείου μετά την ομιλία της στον ΟΗΕ.

“Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία”, είχε δηλώσει το πρωί.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, “σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ”.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο της Σουλεϊμάν Σαμπιχά είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, που έθεσαν θέμα απόσυρσής της.

Για να κατευνασθούν οι αντιδράσεις αποφασίστηκε να αναζητηθεί υποψήφιος της μειονότητας με το σκεπτικό ότι η υποψηφιότητα της Σαμπιχά “δεν είναι αντιπροσωπευτική της μειονότητας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του απορρίπτει τις επικρίσεις που διατυπώνονται για την απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Σαμπιχά και τονίζει ότι “το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων”.

Παράλληλα, τονίζει ότι “αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ. Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα”.

Αντιδράσεις

“Η υπόθεση με τον αποκλεισμό της κ. Σαμπιχά, αποτελεί σοβαρό θέμα μετά και τα όσα έχει καταγγείλει για την καταπίεση που δέχονται οι πομάκοι από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής. Το άλλο με τον Λαζόπουλο είναι φαιδρό”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ “Βήμα”, δήλωσε:

“Εχοντάς την υποψήφια, ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε μπροστά στους εκλογείς δύο σημαντικά προβλήματα – και γι’ αυτό μου έκανε θετική εντύπωση όταν την είδα στο ψηφοδέλτιο:

Πρώτον, τους Ρομά – τους τσιγγάνους, δηλαδή, όπως τους λέγαμε παλιά, συμπολίτες μας που αναγνωρίζουμε όλοι ότι έχουν σημαντικά προβλήματα.

Δεύτερον, ότι είναι Μουσουλμάνα, που σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τους Μουσουλμάνους της μειονότητας και της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και άλλες ομάδες, όπως είναι οι πακιστανοί εργάτες, οι οποίοι είναι Μουσουλμάνοι και δεν τους καλύπτει καμία σύμβαση και συνθήκη και είναι στο έλεος κάθε αλήτη που θέλει να δείρει έναν Πακιστανό για να κάνει το κέφι του…

Και το τρίτο που εκφράζει είναι ότι είναι μια γυναίκα και μάλιστα ό,τι πιο καταπιεσμένο σ’ αυτή τη χώρα, που είναι να είναι γυναίκα, Μουσουλμάνα και Ρομά. Να μη σου τύχει!”.

Ο Θ. Πάγκαλος κατήγγειλε την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στο ζήτημα της Σουλεϊμάν και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποπέμποντάς την, έκανε “τεμενά στον Ερντογάν και κήρυξε πίστη στα θέσφατα του προξενείου”.