Θόδωρος Στάμος: Αγαπημένος ζωγράφος Τσίπρα – Παπανδρέου

Για τον πίνακα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για το Πρωθυπουργικό γραφείο, έχει γίνει πολύς λόγος.

Πρόκειται για τον πίνακα «Ατέρμονα Πεδία – Σειρά Λευκάδας» (1976) του Θόδωρου Στάμου, του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που διέπρεψε στις ΗΠΑ και θεωρείται από τους κορυφαίους εκφραστές του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πίνακας, σε έντονο κόκκινο χρώμα, κοσμούσε και το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Την αρχή με πίνακα του Θόδωρου Στάμου, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όταν ήταν Πρωθυπουργός είχε επιλέξει τον πίνακα του καλλιτέχνη «Μπλε του Αιγαίου». Ένα έργο που άφησε άφωνη τη Χίλαρι Κλίντον μόλις το αντίκρισε στο Μαξίμου.

Capture

Ποιος ήταν ο Θόδωρος Στάμου

Ο Θόδωρος Στάμου γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1922 στη Νέα Υόρκη, από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Λευκάδα και η μητέρα του από τη Σπάρτη. Ελληνόπουλο δεύτερης γενιάς.

Capture

Σε ηλικία μόλις 21 ετών οργάνωσε την πρώτη του σημαντική έκθεση στη Νέα Υόρκη. Έργα του βρίσκονται σήμερα σε μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το τελευταίο διάστημα της ζωής του, το πέρασε στη Λευκάδα, όπου και ετάφη μετά το θάνατό του στα Γιάννενα, το 1997.

Στη Λευκάδα βρίσκεται, στα χέρια συγγενών του, και ένα ιστορικής σημασίας κομμάτι του προσωπικού του αρχείου.

Πενήντα χρόνια δημιουργίας, πρωτεργάτης στην δεκαετία του ’50 και αργότερα συνοδοιπόρος του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού που όχι μόνο αυτονόμησε την τέχνη στις ΗΠΑ αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία την επιβάλει στο παραδοσιακό και αναμφισβήτητο μέχρι τότε κέντρο της, το Παρίσι.

Το 1950 ο Στάμος και 17 ομότεχνοί του Αμερικανοί μοντέρνοι ζωγράφοι, καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους, που γίνεται πρωτοσέλιδο στους Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Διευθυντή και τους κριτικούς τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, που ετοίμαζαν έκθεση με τίτλο «Αμερικάνικη Τέχνη – Σήμερα», ότι είναι ενάντια στην προβολή έργων μοντέρνας τέχνης που δεν κατανοούν, ότι είναι δεδηλωμένα αντίθετοι στην προχωρημένη τέχνη, με τα συντηρητικά τους αισθητικά κριτήρια.

Το αμερικανικό περιοδικό Life, αδράζοντας την ευκαιρία απ’ αυτή την επιστολή, αποκαλεί ένα χρόνο αργότερο ειρωνικά «οξύθυμους», τα μέλη της λεγόμενης ομάδας της Πρωτοπορίας, που άτυπα ηγούνταν ο Στάμος, κάτι που έμεινε για αρκετά χρόνια μετά.