Θεωρούμε Εθνικό ότι είναι Αληθινό

Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής

Πολλές συζητήσεις γίνονται καθημερινά για το ποιοι προασπίζονται καλύτερα το εθνικό συμφέρον και πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι διαθέτουν την πλήρη γνώση και τον αλάθητο κριτήριο για το τι θεωρείται Εθνικό και τι επιτάσσει το Εθνικό Συμφέρον.

Δεν χρειάζονται όμως πολλές συζητήσεις και προβληματισμός για να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό και την ερμηνεία του Εθνικού συμφέροντος και της Εθνικής επιταγής, αφού τα είπε όλα ο Εθνικός μας ποιητής.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός πολύ σοφά και εύστοχα είπε ότι “Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό”

Αβίαστα κάποιος θα μπορούσε να τονίσει ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί την Αλήθεια, την Ειλικρίνεια, το πνεύμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας, τη σύνεση και υπευθυνότητα και την πίστη σε αρχές και αξίες.

Κατ’ ανάλογο τρόπο αυταπόδεικτα αντιστρατεύεται το εθνικό συμφέρον ο Λαϊκισμός, ο Μηδενισμός, η Άρνηση και η Ισοπέδωση, τα Ψεύτικα τα Λόγια τα Μεγάλα και η δημαγωγική παραπλάνηση του Λαού

1. Τελικά πότε υπηρετήθηκε το εθνικό συμφέρον του τόπου. Όταν η οικονομία από ευημερούσα και υγιής οδηγείτο μέρα με τη μέρα στη καταστροφή και τη χρεωκοπία και οι κυβερνώντες αδιαφορούσαν παραπλανώντας το λαό ότι δεν μας αγγίζει η κρίση ή όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατόρθωνε το ακατόρθωτο. Δηλαδή να παραλάβει οικονομία χρεωκοπημένη και να την οδηγήσει ξανά στην Ανάπτυξη, στη Προοπτική, σε συνθήκες Ασφάλειας, Σταθερότητας και Ευημερίας.

2. Πότε υπηρετήθηκε ο λαός και το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας και κατ’ επέκταση το εθνικό συμφέρον. Όταν η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ (που ανέβηκε στην εξουσία και κυβέρνησε με τη στήριξη ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και όλων των υπολοίπων), διαλαλούσε και διαφήμιζε φιλολαϊκή πολιτική με συνθήματα, ενώ στη πράξη η Ανεργία αυξανόταν 500%, το ELA των Τραπεζών ξεπέρασε τα 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, τα κρατικά ταμεία άδειασαν, τέλειωσαν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις και βρεθήκαμε στο χείλος της άτακτης χρεωκοπίας. Έτσι στηρίχθηκε το εθνικό συμφέρον ή όταν η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είπε την αλήθεια στο λαό και μέσα σε τέσσερα χρόνια μειώθηκε η Ανεργία, ανοίχθηκαν δουλειές για τους εργαζόμενους, επανήλθαν οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθούς οι εργαζόμενοι και χωρίς συντάξεις οι συνταξιούχοι, τα ταμεία διαθέτουν αποθεματικά και η αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων και του λαού αποτελεί παρελθόν.

3. Πότε τελικά εξυπηρετείται το συμφέρον του τόπου και ενισχύεται η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν, πριν λίγα χρόνια, που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε να δανειστεί από κανένα γιατί θεωρείτο αναξιόχρεη ή τώρα που μπορεί και δανείζεται από τις διεθνείς αγορές. Τότε που υφίστατο 22 υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους ή τώρα που καθημερινά αναβαθμίζεται και το αξιόχρεο της ανεβαίνει κατακόρυφα. Τότε που στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούσαν τη Κύπρο “μαύρο πρόβατο” εξαιτίας της χρεωκοπίας ή τώρα που όλοι την αναγνωρίζουν και την σέβονται για την οικονομική της επιτυχία και την χρησιμοποιούν ως καλό παράδειγμα για τις οικονομικές της επιδόσεις.

4. Πότε η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ενισχυμένη στη διεκδίκηση διαφόρων εθνικών της αιτημάτων. Τότε που βρισκόταν υπό οικονομική και χρηματοοικονομική κατάρρευση και υφίστατο εκβιασμούς ή τώρα που είναι οικονομικά δυνατή και δεν επαιτεί για δανεικά.

5. Τι είναι τελικά εθνικά συμφέρον. Να θεωρείς ότι η κατοχή καθημερινά ζημιώνει αφόρητα τον τόπο και επιβάλλεται να την απαλλαγούμε με κάθε τρόπο και μέσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιοποιώντας με όλες μας τις δυνάμεις τις Συνομιλίες και τον Διάλογο με την άλλη πλευρά. Άλλωστε από το 1974 μέχρι σήμερα από όλες τις ηγεσίες του τόπου θεωρήθηκε η μοναδική οδός επίλυσης του Κυπριακού. Ή να θεωρείς ότι επειδή ο Διάλογος δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και επειδή η Τουρκία είναι Αδιάλλακτη, εγκαταλείπεις το Διάλογο χωρίς να έχεις άλλη επιλογή για να διώξεις τη κατοχή και τα στρατεύματα και ουσιαστικά, παραμένει εσαεί και η κατοχή και το κατοχικό καθεστώς για τις επόμενες γενιές, αφού οι Τούρκοι θα βολευτούν με μία τέτοια απόφαση.

Θα μπορούσα να καταγράφω και σημερινές και ιστορικές αναφορές για το τι είναι και τι δεν είναι τελικά εθνικό συμφέρον και με πόση ευκολία στη παραπληροφόρηση μπορεί μερικές φορές ο λαός να πεισθεί ότι κάποιοι γνοιάζονται για το καλό του τόπου και για το εθνικό συμφέρον που δυστυχώς όμως αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο.

Δυστυχώς όμως τις εσφαλμένες πολιτικές και τη στρεβλή στήριξη του εθνικού συμφέροντος και το σκληρό τίμημα των αποτυχιών καλούνται να τις πληρώσει ο Λαός και οι Μελλοντικές γενιές του τόπου μας.