Θετικό αλλά μικρό βήμα εμπρός, η αναβάθμιση από S&P

Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό βήμα προς τα εμπρός αλλά πολύ μικρό,  την αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο Standard & Poor`s της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο Β-, από το CCC+.

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα αλλά δεν πρέπει να καλλιεργήσει αυταπάτες στον κόσμο ότι είμαστε στα πρόθυρα του να επανέλθουμε στις αγορές», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνάντησή του με την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είμαστε πάρα πολύ μακριά και θεωρώ πως όλα αυτά τα οδυνηρά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζονται σε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε και επαναλαμβάνω είναι θετικό αλλά πολύ μικρό βήμα μπροστά».

Αναφορικά με αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα τα οποία παρουσιάζονται τις τελευταίες μέρες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι δείχνουν «μια μεγάλη βελτίωση μέσα σε οκτώ μήνες και παρουσιάζεται τώρα από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό κομμάτι των προβλημάτων είναι πολύ μικρό μια προσέγγιση με την οποία συμφωνούμε γιατί πάντα έτσι ήταν».

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «δεν ήταν το δημοσιονομικό κομμάτι το πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία, το μεγάλο πρόβλημα ήταν το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα για αυτό και είναι πολύ πιο εύκολο να διορθωθούν τα δημοσιονομικά και το πρόβλημα το οποίο εξακολουθεί να δυσκολεύει την κυπριακή οικονομία είναι το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα».

«Θέλω να επισημάνω αυτή την πραγματικότητα και να χαιρετίσω το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι σήμερα, που έχουν ξεπεραστεί οι σκοπιμότητες των περασμένων μηνών, αναγνωρίζουν ότι είναι πρόβλημα κυρίως του τραπεζικού τομέα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.